Али паша Янински

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Али Паша Тепеделенски)
Али паша Тепелена
Tepedelenli Ali Paşa
османски дерибей

Роден
около 1750 г.
Починал
Янина, Османска империя
ПогребанЯнина, Гърция

Религияислям
Семейство
ДецаВели паша
Али паша Тепелена в Общомедия

Али паша Янински, Али паша Тепелена или Али паша Тепеделенли (на албански: Ali Pashë Tepelena; на турски: Tepedelenli Ali Paşa) е османски военен и политически деец.

Крепостта на Али паша в Янина, 1899 г.
Гробницата на Али паша в Янина

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е роден в периода между годините 1740 и 1750[1]. Произхожда от аристократично тоско семейство от град Тепелена. Прадядото на Али паша, Мучоя (Muçoja) или Мустафа, който е родом от Аргирокастро, е назначен за помощник-управител на нахия Тепелена, част от санджак Вльора. Дядо му Мукхтар бей е османски военен, участвал при обсадата на Корфу през 1716 г. Бащата на Али паша, Вели бей през 1762 г. е назначен за мютесариф на санджак Делвина, но малко по-късно умира и семейството обеднява.

Оставя двама сина от съпругата си християнка Ефросина – Мухтар паша (1768 – 1822) и Вели паша (1772 – 1822), които също като баща си са видни османски деятели.

В младостта си Али паша е разбойник, но постепенно се издига и през 1786 г. е назначен от османското правителство за мютесариф на санджак Трикала. Две години по-късно е признат за управител и на санджак Янина.

Постепенно Али Тепеделенли създава автономна държава с център в Янина, опирайки се на сравнително хомогенна основа от въоръжени албанци мюсюлмани. Османското правителство се примирява с това положение, тъй като всичките ѝ балкански владения са обхванати от размирици, а Али паша има възможност да сключи потенциално опасен съюз с външни сили, присъстващи в Средиземноморието – Русия, Франция или Великобритания.[2]

В началото на 1798 година Али Тепеделенли оглавява един от най-големите правителствени контингенти, участващи в обсадата на контролирания от Осман Пазвантоглу Видин, но не проявява особена активност, като изглежда поддържа активни контакти с обсадените. През лятото той изцяло изоставя обсадата и се връща в Албания, позовавайки се на опасност от френско нападение там след началото на Египетската кампания.[3]

През пролетта на 1802 година Али паша е назначен за бейлербей на Румелия и му е възложено ликвидирането на кърджалийството в еялета. Той събира 80-хилядна армия от свои войници и части на съюзени с него аяни от Албания, Македония и Беломорска Тракия и напредва от Битоля към София и Пловдив. Той ликвидира няколко кърджалийски групи, но отделя повече внимание на съперничещи проправителствени аяни, като Сюлейман Токатджикли и Ибрахим Бушатли. Към края на годината прекратява похода и се оттегля към Битоля.[4]

Убит е от агенти на Високата порта и главата му е изпратена в Цариград. Историята за смъртта на Али паша Янински е включена от Александър Дюма - баща в сюжета на романа му Граф Монте Кристо.

Синът му Вели паша е също известен османски пълководец.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.alipasha.tepelena.com // Архивиран от оригинала на 2011-08-16. Посетен на 2011-04-18.
  2. Мутафчиева 2008, с. 289.
  3. Мутафчиева 2008, с. 197, 205.
  4. Мутафчиева 2008, с. 289 – 292.
Цитирани източници

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]