Алмаз-Антей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алмаз-Антей
Основана 2002
Седалище Москва, Русия
Продукти системи за противовъздушна и противоракетна отбрана
Годишни приходи 2,36 млрд. долара
Собственик „Росимущество“
Уебсайт almaz-antey.ru

Акционерно дружество „Алмаз-Антей“ е руски концерн, специализиран в проектиране и производство на комплекси за противовъздушна и противоракетна отбрана, със седалище в град Москва, Русия.

Предприятията, част от концерна, разработват, произвеждат и модернизират зенитно-ракетни комплекси и радиолокационно оборудване, както и компоненти за производството им (основна сфера на концерна – противовъздушна отбрана). Освен това концернът изпълнява задачи, включващи рационализации, съпровождаща експлоатация и ремонт за федералните и държавни нужди на Русия, както и експорт на ПВО оборудване и нестратегическа противоракетна отбрана.

През 1994 г. е издадено постановление на Правителството на РФ за създаване на концерн от предприятия за ПВО, но тогава обединението така и не е извършено.

Държавният концерн „Алмаз-Антей“ е създаден с указ № 412 на президента на Русия на 23 април 2002 г. на базата на концерните „Антей“, „Алмаз“ и някои други предприятия.

През 2003 г. генералният директор на концерна Игор Климов е убит. Както установява следствието, убийството е свързано с разпределяне на вътрешната собственост на „Алмаз-Антей“. От 2004 г. се използва съвременното наименование – ОАО "Концерн за ПВО „Алмаз-Антей“.

С Указ на президента на РФ № 1009 от 4 август 2004 г. концернът влиза в състава на предприятията за стратегическа отбрана.