Направо към съдържанието

Алтайска принцеса (мумия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Алтайската принцеса, наричана още Принцеса на Укок[1] и Сибирска ледена девица (на английски: Siberian Ice Maiden), е мумия на жена от 5 век пр.н.е., починала от рак на млечната жлеза на около 25 г.

Мумията от Алтай

Намерена е в курган на културата Пазърък в Република Алтай, Русия през 1993 г.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Мумията има много татуировки, облечена е с копринена риза, вълнена пола, филцови чорапи и кожух и носи сложна прическа с височина 90 см изработена от вълна, филц и собствена коса и явно е принадлежала към най-високите слоеве на обществото (в културана Пазърък), както се вижда от 6 заровени коне с нея, има контейнер с канабис сред вещите. Тя е сред най-значимите находки в Русия от края на XX век. Преместена е в специален мавзолей в Националния републикански музей в Горно-Алтайск през 2012 г.

Мумифицираните останки на скитско-сибирска жена, живяла в евразийските степи през V в. пр.н.е., са открити замръзнали в подземна гробна камера. Наталия Полосмак и нейният екип откриват останките през лятото на 1993 г. Почти 2 десетилетия по-късно има малко източници на английски език за важното откритие: статията на National Geographic за Полосмак от октомври 1994 г. и документален филм на BBC от 1997 г. с участието на Полосмак и членовете на нейния екип са най-информативни и достъпни.

Мумията е представител на пазъръкската култура, процъфтявала между VI и II век преди новата ера в сибирската степ.

Платото Укок

История[редактиране | редактиране на кода]

Гробницата е намерена на платото Укок в планината Алтай близо до границата с Китай. Платото, част от пояса на евразийските степи, се характеризира със сух климат.

Полосмак и нейният екип са водени от граничен служител, лейтенант Михаил Чепанов, до група кургани, разположени в ивица територия, оспорвана между Русия и Китай.[2]

Курган е гробна могила, запълнена с по-малки камъни и покрита с купчина скални отломки; обикновено могилата покрива гробна камера, която съдържа погребение в ковчег с придружаващи дарове.

Погребалната камера е изградена от дървени трупи със зъбци, образуващи малка стая. По този начин е построена гробната камера, а дървеният материал и другите органични материали са позволили да се датира нейното погребение. Проба от ядро от трупите на камерата е анализирана от дендрохронолог и са изследвани и проби от органична материя от стомаха на конете, което показва, че тялото е погребано през пролетта, приблизително V в. пр.н.е.[3]

В културата[редактиране | редактиране на кода]

Мумията е свързвана с героиня от алтайския епос Очы-бала.[4]

Филмът „Отмъщението на алтайската принцеса“ на Алена Жаровска, показан по Първи канал в Русия, е характеризиран като „много по-напред от републиканските вестници по отношение на измишльотини и мистични галимации / глупости“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Полосьмак, Наталья. Всадники Укока. Новосибирск, ИНФОЛИО-пресс, 2000. ISBN 9785041538415. с. 337. (на руски)
  2. Polosmak, Natalia. A Mummy Unearthed from the Pastures of Heaven // National Geographic. October 1994. с. 80 – 103., p. 95
  3. Polosmak, Natalia. A Mummy Unearthed from the Pastures of Heaven // National Geographic. October 1994. с. 80 – 103., p. 97
  4. Ламин, В. А. Энциклопедия: Новосибирск. Новосибирск, Новосибирское книжное изд-во, 2003. с. 181 от 1108. (на руски)