Алтайска принцеса (мумия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Труп /мумия

Сибирската ледена девица (англ. Siberian Ice Maiden), принцесата на Укок, Алтайската принцеса Очы-бала (рус. героиня от алтайски епос), е мумия на жена от 5 век преди новата ера починала от рак на млечната жлеза на около 25 г., намерена през 1993 г. в курган на културата Пазърък в Република Алтай, Русия. Мумията има много татуировки, облечена е с копринена риза, вълнена пола, филцови чорапи и кожух и носи сложна прическа с височина 90 см изработена от вълна, филц и собствена коса и явно е принадлежала към най-високите слоеве на обществото/култура пазърък, както се вижда от броя на заровени коне с нея – 6, има и контейнер с канабис сред вещите. Тя е сред най-значимите руски находки от края на 20 век. През 2012 г. е преместена в специален мавзолей в Националния републикански музей в Горно-Алтайск.

Въведение[редактиране | редактиране на кода]

Мумифицираните останки на скитско- сибирска жена, която е живяла в евразийските степи през V в. Пр. Хр., са открити замръзнали в подземна гробна камера. Наталия Полосмак и нейният екип откриват останките през лятото на 1993 г. Почти две десетилетия по-късно има малко източници на английски език за важното откритие: статията на National Geographic за Полосмак от октомври 1994 г. и документален филм на BBC (1997) с участието на Полосмак и членовете на нейния екип са най-информативни и достъпни.

Мумията е представител на пазъръкската култура, процъфтяваща между 6-и и 2 век преди Христа в сибирската степ.

Гробницата е намерена на платото Укок близо до границата с Китай, в сегашната автономна република Алтай. Платото, част от евразийските степи, се характеризира със сух климат.

Откриване и разкопки[редактиране | редактиране на кода]

Плато Укок

Полосмак и нейният екип са водени от граничен служител, лейтенант Михаил Чепанов, до група кургани, разположени в ивица територия, оспорвана между Русия и Китай. [1] Курган е гробна могила, запълнена с по-малки камъни и покрита с купчина скални отломки; обикновено могилата покрива гробна камера, която съдържа погребение в ковчег с придружаващи дарове. Погребалната камера е изградена от дървени трупи със зъбци, образуващи малка стая. По този начин е построена гробната камера, а дървеният материал и другите органични материали са позволили да се датира нейното погребение. Проба от ядро от трупите на камерата е анализирана от дендрохронолог и са изследвани и проби от органична материя от стомаха на конете, което показва че тялото е погребано през пролетта, приблизително V в. Пр. Хр [2]

В киното[редактиране | редактиране на кода]

Филмът „Отмъщението на алтайската принцеса“ на Алена Жаровска, показан по първи канал в Русия, се характеризира като „много по-напред от републиканските вестници по отношение на измишльотини и мистични галимации / глупости“

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Polosmak, Natalia. A Mummy Unearthed from the Pastures of Heaven. // National Geographic. October 1994. с. 80 – 103. p. 95.
  2. Polosmak, Natalia. A Mummy Unearthed from the Pastures of Heaven. // National Geographic. October 1994. с. 80 – 103., p. 97.