Алтамира (пещера)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алтамира
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Част от рисунките в Алтамира
Част от рисунките в Алтамира
В регистъра Cave of Altamira and Paleolithic
Cave Art of Northern Spain
Регион Европа и Северна Америка
Местоположение Флаг на Испания Испания
Тип Културно
Критерии i, iii
Вписване 1985  (9-а сесия)
Застрашен 2008
Алтамира в Общомедия

Алтамира (на испански: Altamira) е пещера в Испания, прочута със своите древни рисунки от горния палеолит, които изобразяват животни и човешки ръце. Тя е разположена до град Сантиляна дел Мар, Кантабрия, на 30 km западно от столицата на региона Сантандер. Пещерата и нейните рисунки са обявени за част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Пещерата е открита през 1879 г. от археолога аматьор Марселино Санс де Саутуола. Тя е дълга 296 метра и се състои от серия от извиващи се проходи и зали. Тя е обитавана отпреди 18 500 години, изоставена е преди 14 000 години, а скала, която пада хиляда години по-късно я запечатва и запазва. В Алтамира има множество рисунки, от които най-известни със своята красота и реалистичност са бизоните.

Тъй като рисунките се увреждат от дишането на посетителите, пещерата е затворена за туристи през 1977 г., а през 1982 г. е отворена, но с ограничен достъп. През 2002 г. е построена реплика близо до нея и музей. Реплика е изградена и в Националния археологически музей на Испания в Мадрид.