Алтернативен метъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Алтернативен метъл
Стилистични корени Алтернативен рок
Хеви метъл
Културни корени САЩ, края на 80-те
Типични инструменти Вокал - Барабани - Електрическа китара - Бас китара
Популяризиране Началото на 90-те
Подстилове
Ню метъл
Фънк метъл
Рап метъл
Регионални сцени
Лос Анджелис - Ню Йорк - Япония
Други теми
Гръндж

Алтернативният метъл е електирически вариант на метъл музиката, която спечелва популярност в началото на 90-те, заедно с грънджа.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

По-точно би могъл да бъде описан като смесица между хеви метъла и алтернативния рок, особено като се има предвид "рокът на осемдесетте". Той се характеризира с някои особености на хеви метъла (където преобладават тежките мотиви), но обикновено с подчертано участие на новаторски хрумвания, като например необикновени текстове на песните, характерни за дадена група мотиви, съпротива срещу общоприетите изградени рамки на метъла, като е характерно и голямото влияние на другите стилове извън сцената на метъл музиката.

Музикални групи[редактиране | редактиране на кода]

Групите, които се определят в този стил, съчетават пеенето с викане или ръмжене, има и доста сола на китари. Това е и основното, което го отличава от "ню метъла" - наличието на много китарни сола.

Такива групи са Linkin Park, Korn, Deftones, Drowning Pool, System Of A Down, 12 stones, 30 Seconds to Mars, Alice in Chains, Audioslave, Breaking Benjamin, Disturbed, Evanescence, Godsmack, HIM, In Flames, Limp Bizkit, Machine Head, Marilyn Manson, Papa Roach и много други.