Алтер его

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Алтер его (на латински: alter ego – „другото Аз“) е втора наша същност, втора личност или персона вътре в личността. Терминът е измислен в началото на 19 век, когато е била описана шизофренията за първи път от ранните психолози. [1] Казва се, че човек с алтер его води „двойствен живот“.

Терминът алтер его е често използван в литературни анализи и сравнения, за да опише герои, които са психологически идентични или герой, който е един вид алтер его на автора и чиито обноски, реч и мисли умишлено изразяват тези на автора.

Терминът може да се използва и в ситуации, при които актьор се превъплъщава в роля и възприема друга идентичност (тази на героя).

Персонажите доктор Джекил и мистър Хайд в трилъра на Робърт Луис СтивънсънСтранният случай с доктор Джекил и мистър Хайд“ представляват изучаване на концепцията, според която доброто и злото могат да съществуват едновременно в един човек, често в борба едно с друго. Едуард Хайд буквално представлява „другата личност“ на доктор Джекил. Хайд е психопат без задръжки спрямо нормите на цивилизованото общество, споделящ едно и също тяло с доктора.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Irving B. Weiner, Donald K. (EDT) Freedheim Handbook of Psychology, 2003, John Wiley and Sons.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Alter ego“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.