Алфонсо Куарон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алфонсо Куарон Ороско
Alfonso Cuarón
мексикански режисьор
2013 г.
Роден
28 ноември 1961 г. (62 г.)

Националност Мексико
Учил вНационален автономен университет на Мексико
НаградиНаграда на БАФТА за най-добър неанглоезичен филм (2007)
„Оскар“ за най-добър режисьор (2014)[1]
Златен глобус за най-добър режисьор (2014)
Награда на БАФТА за най-добър британски филм (2014)
Награда на БАФТА за най-добър режисьор (2014)
Награда „Хюго“ за най-добро сценично представяне (2014)
„Оскар“ за най-добър режисьор (2019)[2]
Режисура
Активностот 1983 г.
Семейство
Деца3

Уебсайт
Алфонсо Куарон Ороско в Общомедия

Алфонсо Куарон Ороско (на испански: Alfonso Cuarón Orozco) е мексикански филмов режисьор, продуцент, сценарист, оператор и редактор. Куарон е първият режисьор, роден в Мексико, спечелил Оскар за най-добър режисьор.[3] Куарон е бил номиниран за Оскар в шест различни категории, рекорд, който споделя с Уолт Дисни и Джордж Клуни.

Куарон има 11 номинации за Оскар, от които е спечелил четири, включително за най-добър режисьор за Гравитация (2013 г.) и Рома (2018 г.), най-добър филмов монтаж за „Гравитация“ и най-добра операторска работа за „Рома“.

Други значими филми на Куарон в различни жанрове включват семейната драма „Малка принцеса“ (1995 г.), романтичната драма „Големите надежди“ (1998 г.), младежкият филм „И твоята майка също" (2001 г.), фентъзи филмът „Хари Потър и затворникът от Азкабан“ (2004 г.) и научнофантастичния антиутопичен трилър „ Децата на хората“ (2006 г.).

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Алфонсо Куарон Ороско е роден в град Мексико в семейството на Алфредо Куарон, лекар, специалист по ядрена медицина, и Кристина Ороско, фармацевтичен биохимик. Той има двама братя, Карлос, който също е режисьор, и Алфредо, който е консервационен биолог. 

Куарон учи философия и кинорежисура в Националния автономен университет на Мексико, където се запознава с режисьора Карлос Маркович и оператора Емануел Любецки. С тях създава първия си късометражен филм „Отмъщението е мое“. 

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

1990-те: Начална кариера[редактиране | редактиране на кода]

Куарон на Международния филмов фестивал в Гуадалахара през 1998 г.

Куарон започва работа в телевизията в Мексико, първоначално като техник, а впоследствие като режисьор. Телевизионната му работа води до няколко назначения като помощник-режисьор във филмови продукции, включително „Големият празник“, „Габи: Истинска история“ и „Ромеро“, а през 1991 г. получава първото си назначение като режисьор на филм за големия екран.

През 1991 г. Куарон режисира „Само с партньора си“ (Sólo con tu pareja), секс комедия за бизнесмен-женкар (с участието на Даниел Хименес Качо в главната роля, Астрид Хадад и Клаудия Рамирес). Куарон пише сценария, продуцира и режисира филма, а накрая участва в монтажа му съвместно с Луис Патлан.[4] Филмът става голям хит в Мексико.

След този успех режисьорът Сидни Полак наема Куарон да режисира епизод на „Паднали ангели“, поредица от нео-ноар истории, създадени през 1993 г. за кабелната мрежа Шоутайм; сред другите режисьори, работили по поредицата, са Стивън Содърбърг, Джонатан Каплан, Питър Богданович и Том Ханкс.

През 1995 г. Куарон пуска първия си игрален филм, продуциран в САЩ, Малка принцеса, адаптация по класическия роман на Франсис Ходжсън Бърнет. Следващият пълнометражен филм на Куарон също е литературна адаптация, модернизирана версия на „Големите надежди" на Чарлз Дикенс с участието на Итън Хоук, Гуинет Полтроу и Робърт Де Ниро .

2000-те: Международен успех[редактиране | редактиране на кода]

Куарон с Клайв Оуен; двамата работят заедно върху „Децата на хората“.

През 2001 г. Куарон се връща в Мексико, където снима „И твоята майка също“ (Y tu mamá también), с испаноезичен актьорски състав – Гаел Гарсия Бернал, Диего Луна и Марибел Верду. Филмът е провокативна и противоречива комедия за двама тийнейджъри, обсебени от секса, които предприемат продължително пътуване с привлекателна омъжена жена, която е много по-възрастна от тях. Откритото изобразяване на сексуалността и често грубият хумор, както и политически и социално значимите теми, превръщат филма в международен хит и му носят голям успех сред критиците. Куарон споделя номинация за Оскар за най-добър оригинален сценарий със своя брат и съсценарист Карлос Куарон.

През 2004 г. Куарон режисира третия филм в успешната филмова поредица за Хари Потър – „Хари Потър и затворникът от Азкабан. Подходът на Куарон получава критика от страна на някои фенове на книгите заради склонността му да се отклонява повече от изходния материал, отколкото неговите предшественици. Авторката Джоан Роулинг обаче, която е почитател на филма на Куарон „И твоята майка също“, казва, че към момента на излизането на третия филм, той е нейният личен фаворит от поредицата. Критиците също посрещат филма по-добре от предходните две части, като някои отбелязват, че това е първият филм за Хари Потър, който наистина улавя същността на книгите.[5] Впоследствие филмът е оценен от анкети сред аудиторията и критиците като най-добрият от цялата поредица.

През 2006 г. пълнометражният филм на Куарон Децата на хората, адаптация по едноименния роман на П. Д. Джеймс, с участието на Клайв Оуен, Джулиан Мур и Майкъл Кейн, получава широко признание от страна на критиката, включително три номинации за Оскар. Самият Куарон получава две номинации за работата си по филма за най-добър филмов монтаж (с Алекс Родригес) и за най-добър адаптиран сценарий (с няколко сътрудници).

Създава продуцентската и дистрибуторска компания „Есперанто Филмой“ („Esperanto Filmoj“), чието име е вдъхновено от подкрепата на Куарон за международния език есперанто). Сред продуцираните от компанията филми са „Патешки сезон“, „Лабиринтът на фавна“ и „Гравитация.

2010-те: Успех и награди[редактиране | редактиране на кода]

Куарон на 72-ия Международен филмов фестивал във Венеция
Алфонсо Куарон на Международния филмов фестивал в Морелия

През 2010 г. Куарон започва да работи по филма „Гравитация“ – драма, чието действие се развива в космоса. Към него се присъединява продуцентът Дейвид Хейман, с когото Куарон работи по Хари Потър и затворникът от Азкабан . Филмът с участието на Сандра Бълок и Джордж Клуни открива 70-ия Международен филмов фестивал във Венеция през август 2013 г., а на 4 октомври е пуснат по кината в САЩ. Филмът бележи финансов успех с 723,2 милиона долара приходи от боксофиса спрямо бюджет от 130 милиона. Гравитация получава и множество номинации за награди. На 12 януари 2014 г. Алфонсо получава „Златен глобус“ в категорията за най-добър режисьор . Филмът получава и десет номинации за Оскар, включително за най-добър филм и за най-добър режисьор. Куарон печели отличието за най-добър режисьор, което го прави първият латиноамериканец, печелил наградата. Съвместно с Марк Сангер получава и Оскар за най-добър филмов монтаж.

През 2013 г. Куарон създава научнофантастичния/фентъзи/приключенски сериал Believe, който се излъчва в периода 2013 – 2014 г. по NBC. Сериалът е създаден от Куарон за Bad Robot Productions и телевизия Уорнър Брос. През 2014 г. списание „Тайм“ включва Куарон в списъка си на "100-те най-влиятелни хора в света“, категория „пионери“.

През май 2015 г. е обявено, че Куарон ще бъде председател на журито за 72-ия Международен филмов фестивал във Венеция.

През есента на 2016 г. започват снимките за осмия филм на Куарон, „Рома" – разказ за живота на икономка на мексиканско семейство от средната класа през 70-те години на 20 в. в Мексико. Филмът е базиран на историята на дългогодишната прислужница на семейството на Куарон – Либория Родригес.[6] Проектът е продуциран от Куарон, Габриела Родригес и Николас Селис, а главните актриси в него са Ялица Апарисио и Марина де Тавира – и двете номинирани за Оскар за ролите си. Филмът дебютира на 75-ия международен филмов фестивал във Венеция, където печели „Златен лъв“, и е разпространен в избрани киносалони в Мексико и САЩ преди да бъде пуснат онлайн по Netflix. „Рома“ получава висока оценка, а сред отличията му са два Златни глобуса (за най-добър чуждоезичен филм и за най-добър режисьор за Куарон) и три награди Оскар (за най-добър режисьор, най-добър чуждоезичен филм и най-добър оператор за Куарон).[7]

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Куарон е вегетарианец и живее в Лондон от 2000 г.

Първата му съпруга е Мариана Елизондо, с която има син, Йонас Куарон, роден през 1981 г. Йонас Куарон също е филмов режисьор, известен с „Годината на ноктите“ и „Изоставен“. Вторият брак на Алфонсо Куарон, от 2001 до 2008 г., е с италианската актриса и журналистка на свободна практика Аналиса Булиани, с която има две деца.

Куарон е изразявал публично своето увлечение по изкуствения език есперанто и подкрепата си към есперанто движението, дори кръщава продуцентската си компания Есперанто Филмой.

През 2009 г. Куарон подписва петиция, призоваваща за освобождаване на режисьора Роман Полански, арестуван в Швейцария по обвинение, че е упоил и изнасилил 13-годишно момиче през 1977 г.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Година Заглавие Режисьор Продуцент Сценарист Друго Бележки
1987 Габи: Истинска история Ok Асистент-режисьор
1988 Сините пирамиди Ok Асистент-режисьор
1989 Ромеро Ok Асистент-режисьор
1991 Само с партньора си Ok Ok Ok Ok Режисьорски дебют; монтажист
1995 Малка принцеса Ok
1998 Големите надежди Ok
2001 И твоята майка също Ok Ok Ok Ok Монтажист
2004 Хари Потър и Затворникът от Азкабан Ok
Хроники Ok
Убийството на Ричард Никсън Ok
2006 Децата на хората Ok Ok Ok Монтажист
2007 Година на нокътя Ok
2008 Рудо и Курси Ok
2013 Гравитация Ok Ok Ok Ok Монтажист
2016 Пустиня Ok
2018 Маугли: Легенда за джунглата Ok Ok Творчески консултант
Рома Ok Ok Ok Ok Оператор
2020 Вещиците[8] Ok
2022 Зениците Ok

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Награди и номинации, получени от филмите на Куарон
Година Произведение Оскар[9] Награди на BAFTA [10] Златен глобус
Номинации Награди Номинации Награди Номинации Награди
1995 г. Малка принцеса 2
2001 г. И твоята майка също 1 2 1
2004 г. Хари Потър и затворникът от Азкабан 2 4
2006 г. Децата на хората 3 3 2
2013 Гравитация 10 7 11 6 4 1
2018 г. Рома 10 3 7 4 3 2
Общ брой 28 10 27 12 8 3

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. sipse.com
  2. www.oscars.org
  3. Терзиев, Янко. Различните Оскари // Капитал. 25 февруари 2019 г. Посетен на 28 август 2021 г.
  4. Скот, A. O. Филмови ревюта: Sólo Con Tu Pareja // The New York Times. 20 септември 2006 г. Посетен на 28 август 2021 г.
  5. Ревюта на критици в Rotten Tomatoes. Хари Потър и затворникът от Азкабан
  6. Лодж, Гай. Рома: защо номинираният за Оскар сериал на Алфонсо Куарон е триумф // The Guardian. 27 ноември 2018 г. Посетен на 28 август 2021.
  7. Пулвър, Андрю. Алфонсо Куарон печели Оскар за най-добър режисьор за Рома // The Guardian. 25 февруари 2019 г. Посетен на 28 август 2021 г.
  8. Cuarón y Del Toro producirán una nueva versión de "Las brujas" protagonizada por Anne Hathaway
  9. База данни на наградите Оскар // Академия на филмовите изкуства и науки. Посетен на 28 август 2021 г.
  10. База данни на наградите на БАФТА // Британска академия за филмово и телевизионно изкуство. Посетен на 28 август 2021 г.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Alfonso Cuarón в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​