Алфред Вегенер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Алфред Вегенер
Alfred Lothar Wegener
немски учен

Роден
Починал
ноември 1930 г. (49 г.)
Националност Флаг на Германия Германия
Научна дейност
Област Метеорология, геология
Образование Хумболтов университет на Берлин
Известен с теория за тектоника на плочите
Подпис Alfred Wegener Signature.svg
Алфред Вегенер в Общомедия

Алфред Лотар Вегенер (на немски: Alfred Lothar Wegener) е немски полярен изследовател, геофизик и метеоролог, създател на теорията за континентален дрейф, която днес е част от теорията за тектоника на плочите.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 1 ноември 1880 година в Берлин, Германия. Първоначално Вегенер получава образование като астроном (докторат, Берлински университет, 1905). Той се интересува от новата научна дисциплина метеорология и като балонист въвежда употребата на метеорологични балони, за да отчита въздушните колебания. Неговите лекции се превръщат в стандартен учебник по метеорология, „Термодинамиката на атмосферата“. През 1915 г. публикува теорията си за дрейфа на континентите, която е отхвърлена от геоложката общественост и възприета и научно потвърдена едва през 60-те години.

Вегенер участва в четири експедиции в Гренландия, сред целите на които е изучаването на полярната циркулация на въздуха, когато било спорно съществуването на въздушни течения. По време на последната експедиция умира на неуточнена дата (около 16 ноември 1930 г.) по време на 400-километров преход. Едва на 12 май 1931 г. сред ледовете е открито тялото му в старателно направен от гренландския му спътник гроб. Причина за смъртта се смята сърдечна недостатъчност в резултат на пренатоварване. Инуитът, който го е погребал, така и не е открит.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]