Алфред Сисле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Алфред Сисле
Alfred Sisley
френски художник
френски художник
Роден
Починал
Стил живопис,
Учители Шарл Глейр
Направление импресионизъм
Известни творби Мост в Море през лятото
Повлиян Джоузеф Търнър, Джон Констабъл и Ричард Парк Бонингтън,Камий Коро и Гюстав Курбе
Алфред Сисле
Alfred Sisley
в Общомедия

Алфред Сисле (на английски: Alfred Sisley), 1839 – 1899) е френски живописец-пейзажист от английски произход, представител на импресионизма.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Сисле е роден на 30 октомври 1839 г. в Париж в семейството на англичаните Уилям Сисле и Фелиция Сел. През 1857 г. родителите му го изпращат в Лондон да се обучава за търговец, но младият Сисле предпочита да се занимава с живопис и през 1862 г. се връща в Париж. След завръщането си постъпва в школата на Шарл Глейр, където се сближава с Клод Моне, Реноар и Базил, заедно с които скоро образуват кръгът на импресионистите. Най-голямо влияние върху творчеството му оказват британските художници Джоузеф Търнър, Джон Констабъл и Ричард Парк Бонингтън, а също и французите Камий Коро и Гюстав Курбе.

Алфред Сисле, Мост в Море през лятото, 1888

През 1866 г. Сисле се жени за Мари Йожени Лекуезек – и от този брак има 3 деца. Семейният портрет на семейство Сисле е рисуван през 1868 г. от приятеля на семейството Огюст Реноар.

Студентски работи на Сисле не са запазени. Ранният му период се характеризира с въздушни и хармонични пейзажи. Към 1885 г. в стила му на работа се засилват елементите на декоративизма.

Сисле умира на 29 януари 1899 г. на 59 години в градчето Море сюр Лоан, близо до Фонтенбло, няколко месеца след смъртта на жена си.

Творби[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • François Daulte, Sisley: Les Saisons, Éditions La Bibliothèque des Arts, 1992, (ISBN 2850471844 et 9782850471841),
  • Élisabeth Bouvet, Au pays des impressionnistes