Алхамбра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Алхамбра.

Алхамбра
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Патио-де-лос-Аррайанес
В регистъраAlhambra,
Generalife and Albayzín,
Granada
РегионЕвропа
Местоположение Испания
ТипКултурно
КритерииI, III, IV
Вписване1984  (8-а сесия)
Разширение1994 г.
Координати37°10′37″ с. ш. 3°35′24″ з. д. / 37.176944° с. ш. 3.59° з. д.
Алхамбра в Общомедия

Алхамбра (или Аламбра) (на испански: Alhambra от арабски:الحمراء – „червената“; в испанския език съгласната h не се произнася, но на местния диалект този звук частично се е запазил и затова вероятно е по-правилно името да се транскрибира Алхамбра) е крепост и архитектурен комплекс в Гранада, южна Испания, датираща от мавърския период. До 1492 г. Алхамбра е резиденция на мавърските владетели.

Паметник на ислямската архитектура. Заедно с „Хенералифе“ е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Комплексът се състои от градини, дворец и крепост и е разположен на един от хълмовете в източната част на града, в подножието на планината Сиера Невада. Той заема площ от около 142 000 м², има размери 740 на 205 м и е обграден от крепостна стена, защитена с 13 кули. Северната страна на хълма е естествено защитена от дефилето на река Даро, което отделя двореца от старата част на града – Албаисин.

Алхамбра е свързан с Хенералифе посредством закрита алея, която преминава през пролома, разделящ двата дворцови комплекса.

През 2007 г. Алхамбра участва в кампанията „Новите седем чудеса на света“.

Изглед към Алхамбра

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]