Аляска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Аляска
Alaska
Знаме
    
Герб
Разположение в САЩРазположение в САЩ
Страна Флаг на САЩ САЩ
Столица Джуно
Площ 1 717 854 km²
Население (2015) 738 432 души
0,43 души/km²
Губернатор Бил Уокър
Часова зона UTC-9 до -8
Пощенски код AK
ISO 3166-2 US-AK
Официален сайт state.ak.us
Аляска в Общомедия

Аляска е 49-ия щат на САЩ, приет на 3 януари 1959 г.[1] В него живеят 738 432 души (2015).

Името „Аляска“ (на английски: Alaska) най-вероятно произлиза от алеутската дума за „голяма страна“ или „суша“. Местните я наричат „Алиеска“, което означава „голямата земя“.

География[редактиране | редактиране на кода]

Граничи с Юкон и Британска Колумбия, Канада на изток, с Аляския залив и Тихия океан на юг, с Берингово море, Беринговия проток и Чукотско море на запад, с морето Бофорт и Арктическия океан на север.

Аляска и Хаваи са единствените щати в САЩ, които не са в съседство с другите 48 американски щати на континента. Аляска е най-големият щат в САЩ по територия (1 717 854 km²). Ако се наложи карта на Аляска върху карта на континенталните 48 щата, Аляска би заела пространството от Минесота до Тексас и от Джорджия до Калифорния.

Щатът може да се раздели условно на 4 географски региона:

История[редактиране | редактиране на кода]

Аляска вероятно е заселена за пръв път от народи, които идват по Беринговия сухоземен мост, включително инуити и множество индиански групи. По-голямата част от предколумбовото население на Северна и Южна Америка вероятно е дошло по този път, но е продължило да се придвижва на юг.

Първите исторически свидетелства показват, че първите европейци, достигнали до Аляска, са дошли от Русия. Подбудени от държавния секретар Уилям Сюард, американският сенат купува Аляска за $7,2 милиона ($1,67 млрд. по днешни цени) на 30 март 1867 г., а флагът на САЩ е издигнат на 18 октомври същата година. Днес 18 октомври се празнува в щата като ден на Аляска. Заедно с новия собственик Аляска приема нов календар – Григорианския, и по този начин 6 октомври 1867 (петък) е последван от 18 октомври 1867 (петък).

Новата придобивка не се приема добре в старата част на САЩ, където наричат Аляска „безумието на Сюард“ и „хладилникът на Сюард“ (на английски: Seward's icebox). Аляска отбелязва покупката всяка година на Деня на Сюард, който се пада последният понеделник на март. От 1867 до 1884 г. Аляска е преименувана на департамент Аляска, а в периода 1884 – 1912 носи името окръг Аляска. Първият американски администратор на Аляска е Владимир Кжижановски. На 8 януари 1900 г. американският президент Уилям Маккинли обявява военно положение в щата.

На 7 юли 1958 г. президентът Дуайт Айзенхауер подписва указ, чрез който американското законодателство влиза в сила за Аляска. Така се подготвя почвата за приемането на Аляска като 49-тия щат на САЩ, което става на 3 януари 1959 г.

Аляска претърпява едно от най-мощните земетресения в историята на Северна Америка, което на 27 март 1964 г., с магнитуд 9,2, разтърсва южната част на щата.

През 1976 г. населението на Аляска внася поправки в щатската конституция като създава Алясканския постоянен фонд. Той инвестира част от приходите от минералите, както и от нефтопровода Трансаляска, „за да облагодетелства всички аляскански поколения“. През март 2005 г. наличните средства на фонда са над $30 млрд.

Няколко плавателни съдове носят името Аляска в чест на щата.

По време на Втората световна война 3 от външните Алеутски острови – Ату, Агату и Киска, са окупирани от японски войници. Това е единствената територия на САЩ, която е окупирана по време на войната.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Аляска е разделена на 19 административни района (boroughs), еквивалентни на единицата окръг в другите щати. За разлика от тях административните райони на Аляска не покриват цялата територия на щата. Останалата значителна Неорганизирана област за статистически цели е разделена на 10 статистически зони (census areas). Някои административни райони са консолидирани градове-райони, еквивалентни на административната единица град-окръг в другите щати.

Административно деление

Административни райони[редактиране | редактиране на кода]

Източна Алеутия, Анкоридж, Бристолски залив, Денали, Феърбанкс Северна звезда, Хейнс, Джуно, Полуостров Кенай, Ситка, Кечикански път, Остров Кодиак, Езеро и полуостров, Матануска – Суситна, Северен склон, Северозападен арктически административен район, Скагуей, Ранго, Якутат, Питърсбърг, Неорганизиран административен район (с всички 10 статистически зони).

Статистически зони[редактиране | редактиране на кода]

Западна Алеутия, Бетъл, Дилингам, Хуна – Ангун, Ноум, Принц на Уелс – Хайдър, Югоизточен Феърбанкс, Валдез – Кордова, Уейд Хамптън, Юкон – Коюкук.

Населени места[редактиране | редактиране на кода]

Градове[редактиране | редактиране на кода]

Други места[редактиране | редактиране на кода]

Други данни[редактиране | редактиране на кода]

Аляска е наричана Вътрешният континент, Последната граница и Земята на среднощното слънце.

  • Пощенски код: AK
  • Столица: Джуно

Бележки[редактиране | редактиране на кода]