Университет „Карауин“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ал-Карауин)
Направо към: навигация, търсене
Карауин
جامعة القرويين
Var 132.jpg
Основаване 859 г.
Вид Държавен университет
Местоположение Фес, Мароко
Карауин в Общомедия

Университетът „Карауин“ (на арабски: جامعة القرويين, на френски: Université Al-Karaouine[1]) е университет в град Фес, Мароко. Това е най-старата образователна институция в света, която не е прекъсвала образователната си дейност от създаването си (859 г.) до днес, според ЮНЕСКО и Guinness World Records[2] [3][4]. Този факт е обект на дискусии и се оспорва от други институции, като например Университета Зетуна, основан през 703 в Тунис, предхожда създаването на Ал Карауин, Самият университет Ал Карауин е кръстен на Карауин джамия в Тунис, най-старата джамия в Магреб и люлката на цивилизацията на мюсюлманските Малики.

Университетът е снован през 859 година като медресе, което през следващите столетия е едно от най-авторитетните в Ислямския свят. През 1963 година то е преобразувано в държавен университет, но преподаването в него продължава да е главно в областта на ислямското богословие и право и класическата филология.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Има и други транслитерации: Qarawiyin, Kairouyine, Kairaouine, Qairawiyin, Qaraouyine, Quaraouiyine, Quarawin, Qaraouiyn.
  2. http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/oldest-university
  3. http://whc.unesco.org/en/list/170
  4. http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/oldest-university