Амеба

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Амеба
Acanthamoeba polyphaga cyst.jpg
Acanthamoeba polyphaga
Amoebe.jpg
Класификация
царство: Protista Протисти
отдел: Protozoa
клас: Lobosa
разред: Amoebida
семейство: Amoebidae
род: Amoeba Амеба
Научно наименование
Уикивидове Amoeba
Bory, 1822 г.
Амеба в Общомедия
Анатомия на амебата

Амеба (Amoeba, на гръцки: αμοιβή „промяна“) е организъм от род едноклетъчни — подтип Sarcodinamia. Има неправилна, постоянно променяща се форма. Придвижва се посредством псевдоподи (лъжливи крачка) или флагелуми (с тях саркодовите се движат сравнително бавно – 1 до 7 μm/s). Този подтип е обособен на базата на двигателните органели.

Анатомия[редактиране | редактиране на кода]

Клетката на амебата е изграденa от: мембрана, цитоплазма и ядро. Цитоплазмата се състои от ендоплазма (тънък външен слой) и ектоплазма; свиващи се вакуоли, хранителни вакуоли, псевдоподи.

Псевдоподите (лъжливите крачка) са временни образувания на цитоплазмата с различна форма и големина. С тяхна помощ амебата се придвижва. Псевдоподите могат да бъдат: лобоподи, филоподи, аксоподи или ризоподи. Също с тях улавя храната си, след което я поставя в цитоплазмата си за да я усвои.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Амебата се храни като обгражда храната си (бактерии, едноклетъчни водорасли, остатъци от мъртви организми). Около нея се образува тънка ципа, през която от цитоплазмата навлизат смилателни сокове. Те смилат храната и отделят от нея хранителни молекули, които преминават в цитоплазмата, а несмлените остатъците се изхвърлят извън клетката.

Амебата диша с кислород, който влиза заедно със HCL през клетъчната мембрана. С участието на кислорода става разграждане на хранителните молекули и се отделя необходимата за живота на амебата енергия. Тя може да издържа без вода, но много малко.

Местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Повечето амеби живеят в океаните и моретата. Някои видове обитават сладките води и почвата. В червата на човека може да се засели дизентерийна амеба, която причинява болестта амебна дизентерия.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Амебите, както повечето едноклетъчни организми, се размножават чрез деление на клетката.

Изследвания[редактиране | редактиране на кода]

Амебата е открита за първи път от Огъст Йохан Рьосел фон Розенхоф през 1757 г. Първоначално ученият я нарича микроскопичното животно Протей на гръцкия бог Протей, който можел да променя образа си. Името „amibe“ (от гръцки) е дадено по-късно от Бори дьо Сент-Винсент и означава „amoibè“ (αμοιβή), промяна. „Dientamoeba fragili“ е описана за първи път през 1918 г. във връзка със заболявания при хората.

Доста по-късно учените вече изследват едноклетъчните организми в Космоса, за да разберат как липсата на гравитация се отразява на живите същества.