Амелия Блумър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Амелия Блумър
Amelia Bloomer
американска феминистка

Родена
Починала
30 декември 1894 г. (76 г.)
Каунсил Блъфс, Айова, САЩ
Националност Флаг на САЩ САЩ
Амелия Блумър в Общомедия

Амелия Блумър (на английски: Amelia Bloomer) е една от първите жени, защитник на правата на жените и от основоположниците на феминисткото движение по света. С това се счита и за една от основоположничките на феминизма.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Ню Йорк на 27 май 1818 г. Неуморен защитник на правата на жените. Макар формално да няма образование, тя пише и преподава. Пише статии за правата на жените, публикувани във вестник, който съпругът ѝ издава. По-късно създава и свой собствен вестник, наречен „Лили“ (The Lily), насочен изцяло към жените (1849 – 1953).

През 1848 г. Блумър присъства на Сенека Фолс – първото събиране за правата на жените.

От 2002 година Американската библиотечна асоциация започва ежегодно да създава Списък на Амелия Блумър – издадените книги по темата феминизъм и правата на жените.

„Блумър“ костюм.

Амелия Блумър е поддръжник на промяната в стереотипите за обличане на жените и често при публичните си изяви облича костюми, скандализирайки консервативната публика. Нейните „блумър“ панталони, тип шалвари, станали доста популярни сред по-либерално настроените дами. Но често носещите ги били подлагани на подмятания и по-грубо отношение по улиците.

До края на живота си Амелия Блумър продължава да пише статии в подкрепа правата на жените.

Почива на 30 декември 1894 г.