Амелия Блумър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Амелия Блумър
Amelia Bloomer
американска феминистка

Родена
Починала
30 декември 1894 г. (76 г.)
Каунсил Блъфс, Айова, САЩ
Националност Флаг на САЩ САЩ
Амелия Блумър в Общомедия

Амелия Блумър (на английски: Amelia Bloomer) е една от първите жени, защитник на правата на жените и от основоположниците на феминисткото движение по света. С това се счита и за една от основоположничките на феминизма.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Ню Йорк на 27 май 1818 г. Неуморен защитник на правата на жените. Макар формално да няма образование, тя пише и преподава. Пише статии за правата на жените, публикувани във вестник, който съпругът ѝ издава. По-късно създава и свой собствен вестник, наречен „Лили“ (The Lily), насочен изцяло към жените (1849 – 1953).

През 1848 г. Блумър присъства на Сенека Фолс – първото събиране за правата на жените.

От 2002 година Американската библиотечна асоциация започва ежегодно да създава Списък на Амелия Блумър – издадените книги по темата феминизъм и правата на жените.

„Блумър“ костюм.

Амелия Блумър е поддръжник на промяната в стереотипите за обличане на жените и често при публичните си изяви облича костюми, скандализирайки консервативната публика. Нейните „блумър“ панталони, тип шалвари, станали доста популярни сред по-либерално настроените дами. Но често носещите ги били подлагани на подмятания и по-грубо отношение по улиците.

До края на живота си Амелия Блумър продължава да пише статии в подкрепа правата на жените.

Почива на 30 декември 1894 г.