Американски Вирджински острови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Американски Вирджински острови
American Virgin Islands
— владение на САЩ
      
Девиз: United in Pride and Hope
(„Обединени в гордост и надежда“)
Химн: Virgin Islands March
Местоположение на Американските Вирджински острови
Местоположение на Американските Вирджински острови
География и население
Площ346,36 km²
(на 168-о място)
Водинезначителен%
Климаттропичен
Столица
Най-голям градШарлот Амали
Официален език
Демонимвирджинец
Население (2010)Понижение 106 405[1]
(на 197-о място)
Гъстота на нас.252 души/km²
Управление
ПрезидентДжо Байдън
ГубернаторТрегенца Роуч
ОрганизацииООН
Икономика
БВП (ППС, 2015)4,58 млрд. щ.д.
БВП на човек (ППС)36 350 щ.д.
ИЧР (2008)Повишение 0.894 (много висок)
(на 59-о място)
Прод. на живота80,6 години
(на 33-то място)
Детска смъртност7,4/1000
(на 216-о място)
ВалутаЩатски долар (USD)
Други данни
Часова зонаAST (UTC-4)
Формат на дататамм/дд/гггг
Автомобилно движениеляво
Код по ISOVI • US-VI
Интернет домейн.vi
Телефонен код+1 – 340
Американски Вирджински острови в Общомедия

Американските Вирджински острови (на английски: United States Virgin Islands) са група острови в Карибско море, които съставляват островна територия на Съединените щати. Географски те са част от архипелага на Вирджинските острови (заедно с Британските Вирджински острови).

Американските Вирджински острови се състоят от четирите основни острова Сейнт Томас, Сейнт Джон, Сейнт Кроа и Уотър Айлънд, както и множество по-малки острови. Архипелагът има население от 108 612 според преброяването от 2002 г., а площта му е 352 km². Столица и най-голям град е Шарлот Амали. Американските Вирджински острови са единствената част от Съединените щати, където превозните средства се движат отляво.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално обитавани от местни племена, островите са открити от Христофор Колумб през 1493. По време на колониалната ера островите са владение последователно на Испания, Обединеното кралство, Нидерландия, Франция, Малтийския орден и Дания. Датчаните постепенно установяват контрол над островите от 1672 до 1733, като основният икономически сектор е производството на захарна тръстика от робски плантации. След прекратяване на робството през 1848 г., островите губят икономическото си значение и се превръщат в тежест за бюджета на Датската корона. Въпреки няколкократните опити от страна на САЩ да закупят островите от началото на XX век, те остават датско владение до 1917, когато са купени от САЩ за 25 милиона щатски долара.

География[редактиране | редактиране на кода]

Карта на островите

Представляват група от острови, разположени на 60 км източно от Пуерто Рико. Три сравнително големи острова са Сейнт Томас, Сейнт Джон и Санта Крус. Има и много малки острови. Общата площ е 346,36 km².

Островите са хълмисти (най-високата точка е 475 m), съставени предимно от варовик. Има оголвания на древни кристални или вулканични скали. Климатът е тропически, пасатен, горещ и влажен с два сухи сезона. Ураганите и земетресенията са чести. Липсата на реки и езера, както и дълбоките подземни води значително усложняват проблема с водоснабдяването, въпреки голямото количество валежи. Дъждовната вода се събира в специални резервоари. След изграждането на инсталации за обезсоляване този проблем е решен.

Флората и фауната на островите са до голяма степен унищожени от хората. Останките от вечнозелени дъждовни гори са запазени главно на остров Св. Йоан, две трети от територията му е заета от национален парк. На остров Сейнт Томас има леки гори и храсти на мястото на бившите насаждения. Морските води на островите са богати на риба, ракообразни и мекотели.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Основният отрасъл на Американските Вирджински острови е туризмът. Островите се посещават от около 2 милиона души годишно, като основна атракция са плажовете с бял пясък. Индустриалният сектор се състои от нефтопреработване, текстилна промишленост, електроника, производство на ром, фармацевтика и сглобяване на часовници. На остров Сейнт Кроа се намира една от най-големите рафинерии в света. Селското стопанство е слабо развито, хранителните продукти са предимно внос.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението е 106 405 (към юли 2010 г.) Годишният спад на населението е 0,06%; Раждаемостта е 11,6 на 1000 души; Смъртността – 7,0 на 1000; Емиграцията – 5,3 на 1000; Средната продължителност на живота е 76 години за мъжете и 82 години за жените; Етническа раса: чернокожи 76%, бели 15,7%, азиатци 1,4%, метиси и други 6,9% (според преброяването от 2010 г.). Латиноамериканците съставляват 17,4% (черните 9,9%, белите 2,2 %): главно пуерториканците 10,3% и доминиканците 5,4%. Езици: английски 74,7%, испански или испански-креолски 16,8%, френски или франко-креолски 6,6%, други 1,9% (преброяване от 2000 г.). Религии: баптисти 42%, католици 34%, епископи 17%, други 7%.

Политическо устройство[редактиране | редактиране на кода]

Губернаторът е глава на островната държава, избиранс всеобщо избирателно право за 4-годишен мандат. Сенатът на територията също се избира с общо избирателно право – 15 членове, за двугодишен мандат. Освен това жителите на територията избират и един заместник в Камарата на представителите на САЩ (без право на глас). Жителите на територията нямат право да участват в изборите за президент на САЩ, но могат да участват в първичните избори на кандидати за президент (праймериз) от Демократическата и Републиканската партия на САЩ.

Източници[редактиране | редактиране на кода]