Американски алигатор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Американски алигатор
American Alligator.jpg
American Alligator.JPG
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Reptilia Влечуги
разред: Crocodilia Крокодили
семейство: Alligatoridae Алигаторови
род: Alligator Алигатори
вид: A. mississippiensis Американски алигатор
Научно наименование
Уикивидове Alligator mississippiensis
Daudin, 1801[1][2][3]
Разпространение
Rangemapx.gif
американски алигатор в Общомедия

Американският или мисисипски алигатор (Alligator mississippiensis) е един от двата вида крокодили от семейство алигатори, които носят наименованието алигатор. Другият е т.нар. китайски алигатор, който е доста по-дребен от американския.

Ареал[редактиране | редактиране на кода]

Американският алигатор обитава водоемите в субтропичните части на САЩ. Среща се в района на Мексиканския залив, на териториите на щатите Флорида, Луизиана, Джорджия, Северна и Южна Каролина. Обитава сладки води – реки, езера и блата. В много райони в ареала му популацията на вида е значително намаляла. През последните години обаче тя стабилно се увеличава благодарение на природозащитните организации. Алигаторът е защитен вид в САЩ и обитава защитени райони като националния парк Евърглейдс във Флорида.

Размери[редактиране | редактиране на кода]

Американските алигатори са едри крокодили – възрастните индивиди достигат дължина между 3,6 и 4,5 m. В много редки случаи може да има американски алигатори, които да надвишават тези граници. Въпреки това са улавяни индивиди, дълги над 5, дори до 6 m, но подобни гиганти при този вид са рядко явление. Най-големият рекорден по размери представител на вида е бил дълъг 5,8 m, въпреки че в миналото са описвани и малко по-едри екземпляри.

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Американският алигатор е по-малко агресивен в сравнение с други представители на разред крокодили. Това не го прави по-малко опасен. Всяка година алигаторите убиват около 11 души в САЩ. Но всъщност този вид може да се определи като безопасен в сравнение със соленоводния крокодил, черния кайман или нилския крокодил, които вземат и много повече жертви от американския алигатор. Има случаи в някои щати обаче, когато алигатори навлизали и в близост до населени места, където са нападали хора. Според един доклад на американското дружество за защита на природата доста по-често при такива опасни „посещения“ в близост до населени места, жертви на големите влечуги са ставали кучета, в повечето случаи скитащи и бездомни, които стават лесна плячка на алигаторите.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Плячка на американските алигатори предимно стават риби, птици, костенурки, гущери, змии, различни бозайници и др. През периода на гнездене алигаторите понякога ловуват с пръчки за примамка на птици, които ги използват за строеж.[4]

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Американски алигатор бебе

След размножителния период женската снася между 20 и 50 яйца, от които 3 месеца по-късно се излюпват малките. Женската неотлъчно пази първо яйцата, а после и малките през първите им дни.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. внесено от: Уикивидове
  2. указано в: Reptile Database, дата на публикуване: март 2015
  3. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 27 октомври 1997, дата на проверка: 22 октомври 2013
  4. Nauteka.bg "Крокодили поставят капани за птици"
Съвременни преставители на разред Крокодили (Crocodilia)
Крокодил