Американски военни бази в България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Местоположение на военновъздушната база Безмер
Пътеводител Безмер за американски военнослужещи

Американските военни бази в България, официално наричани „военни съоръжения и обекти за съвместно ползване“, ще бъдат бази предоставени за обучаване на американски войници в България. Договорът за тях е за първоначален период от 10 години, като всяка от страните има право да прекрати неговото действие с едногодишно предизвестие.

История[редактиране | редактиране на кода]

За разполагане на американски военни бази на територията на страната се говори от няколко години. На 24 март 2006 г. официално е обявено, че преговорите за базите са приключили и предстои ратифициране на договора от двете страни. Договорът е подписан на 28 април в София от държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс и външния министър на България Ивайло Калфин. В деня на подписването от партия „Атака“ организират протестен митинг и шествие на което присъстват близо 2000 души.[1]

Споразумението е ратифицирано от българския парламент на 26 май 2006 г. с 155 гласа „за“ срещу 20 „против“. Костадин Паскалев, Андрей Пантев, Янаки Стоилов, Александър Паунов и Трифон Митев от „Коалиция за България“ гласуват против, както и депутатите от парламентарната група „Атака“. Първите американски военнослужещи пристигат в България през есента на 2007 година.

Базите[редактиране | редактиране на кода]

 • полигона в Ново село (полигон) – за обучение на сухопътни сили
 • военновъздушната база в Безмер – за транспорт на сили и техники за обучение до Ново село
 • военновъздушната база в Граф Игнатиево – за транспорт на сили и техника. Базата е по-далече от Безмер, но с по-големи възможности за момента.
 • складова база в Айтос – (досега използвана от българските въоръжени сили) ще бъде с поддържаща функция към полигона Ново село

Друга информация[редактиране | редактиране на кода]

Отделение от Втори кавалерийски Страйкър полк на американската армия на учение в полигона Ново село, Сливенско. 3 септември 2009
Бойна машина Страйкър на учение в полигона Ново село, Сливенско, 3 септември2009
Български и американски войници ремонтират детска градина „Синчец“ в село Зимница, 24 юли 2009[2]
 • Според договора на територията на България може да има до 2500 цивилни и военни по едно и също време, но тази численост може да бъде увеличавана с още 2500 души за срок от не повече от 90 дни. Според посланика на САЩ Джон Байърли, възможно е войниците да бъдат в България на ротационен принцип само за по няколко месеца, като при застъпване на отделните бригади в България може да има до 5 хиляди американски военни.
 • При извършване на престъпления от американски военни САЩ получават правото да приложат своето право в случаите, в които това се налага. Същевременно България си запазва правото при всеки случай, по нейна преценка, от особена важност да поиска и безусловно да получи прилагането на своята юрисдикция, тоест въпросът да отиде в български съд.
 • Според статия във в. „Стандарт“, в замяна на сключването на договора от страна на България и съгласието за продължаване на българското военно присъствие в Ирак, САЩ обещават да окажат подкрепа за завръщане на съдените български медици от Либия и преодоляването на негативните настроения в Европейската комисия, които могат до доведат до отлагане на присъединяването на страната към Европейския съюз.[3] Освен това, през 2007 България бе спомената в приет от Конгреса на САЩ законопроект, предвиждащ премахване на визовия режим с американските съюзници.
 • Някои експерти поставят Безмер между шестте най-важни американски военни бази извън континенталната територия на САЩ.[4]

Положителни мнения[редактиране | редактиране на кода]

Сред положителните за България страни на американските бази в страната ще са възможностите за съвместни учения на български и американски военни, както и финансови. Според посланик Байърли САЩ ще инвестират в инфраструктурата, в пътища и жп-линии и всичко останало, свързано със съоръженията за подготовка, като инвестициите ще бъдат в размер на десетки милиони долари. Освен това, в текста на споразумението се предвижда винаги, когато е възможно, да се използват български изпълнители и подизпълнители за подобряване на съоръженията, след конкурс за реализирането на тези дейности.

Критики[редактиране | редактиране на кода]

Според някои хора като бившият главен прокурор на САЩ Рамзи Кларк, американски военни бази на българска територия могат да привлекат терористични атаки, да причинят екологични проблеми и да предизвикат насилие и бунтове сред местното население. Според него, както и според някои български граждани, за България е унизително да има чужди военни бази на нейна територия. [5] През пролетта на 2007 бе съобщено в медиите, че САЩ може да използват базите си в България за евентуално нападение срещу Иран. Това бе опровергано от посланик Байърли, който изтъкна, че базите са под командването на български офицери, и че за всяко пристигане и отлитане на персонал и техника ще бъдат информирани българските власти.

Източници и други външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

 1. Горанова, Галя. „Сидеров си играе на котка и мишка с полицията“ в. „Сега“. 27 април 2006 г. – Статия за протестния митинг на „Атака“
 2. dariknews.bg – НАТО-вци ремонтират детска градина в Зимница
 3. Готев, Георги. „Подписахме базите за 5 минути.“ в. „Стандарт“. 29 април 2006 г.
 4. The Six Most Important U.S. Military Bases
 5. в. Новинар, 27 март, 2006 г. – страницата вече не съществува