Аминокиселина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Обща структура на алфа-аминокиселина.

Аминокиселините са химични съединения, в молекулата на които присъстват задължително аминогрупа и химична група, придаваща киселинни свойства на съединението (при органичните киселини е карбоксилна група). Най-известните аминокиселини са α-аминокиселините с карбоксилна група на края на въглеродната верига, от тях са изградени всички генно детерминирани белтъци. Наричат се α (алфа) – аминокиселини, защото аминогрупата и карбоксилната група са разделени от един (α = първата буква от гръцката азбука) въглероден атом. Когато карбоксилната група и аминогрупата са разделени от два и повече въглеродни атоми те се наричат β-,γ- и т.н. аминокиселини.

Протеиногенни аминокиселини[редактиране | редактиране на кода]

Протеиногенните киселини са тези, които изграждат белтъците във всички живи организми. Всички протеиногенни киселини са α-аминокиселини.

С изключение на глицина всички останали протеиногенни киселини са хирални съединения и имат два енантиомера: L- и D-форма. Биологично активни (т.е. тези които участват в изграждането на белтъците) са само L-формите (това означава, че те въртят равнината на плоско поляризирана светлина наляво). Освен това в метаболитно отношение 20-те алфа-аминокиселини в организма се делят на заменими (3), незаменими (9) и условнозаменими (8).

Незаменимите аминокиселини не могат да бъдат синтезирани от животинския организъм, единствения начин да се набавят е чрез храната. Растенията и микроорганизмите могат да синтезират всички необходими аминокиселини, затова при тях няма незаменими аминокиселини. Условнозаменимите киселини са незаменими само в определени случаи (напр.: новородени и малки деца, бременни жени, хора със заболявания свързани с обмяната на веществата), за останалите хора те са заменими.

 1. Лизин *
 2. Триптофан *
 3. Левцин *
 4. Треонин *
 5. Метионин *
 6. Валин *
 7. Фенилаланин *
 8. Изолевцин *
 9. Хистидин *
 10. Аланин
 11. Аспарагинова киселина
 12. Глутаминова киселина
 13. Аргинин **
 14. Аспарагин **
 15. Цистеин **
 16. Глутамин **
 17. Глицин **
 18. Пролин **
 19. Тирозин **
 20. Серин **

* – отбелязаните със звездичка са незаменими (за човешкия организъм) киселини

** – отбелязаните с две звездички са условнозаменими (за човешкия организъм) киселини

Основните 20 аминокиселини могат да се разделят на четири основни категории, според свойствата на остатъка (Р или R):

Неутрални аминокиселини с неполярен остатък:

Неутрални аминокиселини със слабо полярен остатък:

Аминокиселини с ациден остатък:

Аминокиселини с основен остатък:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]