Амур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за реката. За древноримския бог вижте Купидон.

Амур
Amur Ussuri.jpg
Amurrivermap.png
Общи сведения
Местоположение Русия и Китай
Дължина 2 824 km
Водосборен басейн 1 855 000 km²
Отток 11 400 m³/s
Начало
Място сливането на реките Шилка и Аргун
Координати 48°25′59.88″ с. ш. 134°58′59.88″ и. д. / 48.4333° с. ш. 134.9833° и. д.
Надм. височина 304 m
Устие
Място Амурски лиман в Татарски пролив
Надм. височина 0 m
Амур в Общомедия

Амур (на руски: Амур; на трад. китайски: 黑龍江) е голяма река в Далечния изток на Русия. Дълга е 4 440 km – една от 10-те най-дълги реки в света. Наричана е „Черната река“ поради наличието на мътни води.

Извира от Яблоновия хребет, образувайки се от сливането на притоците Шилка и Аргун, и се влива в Охотско море чрез естуар (на български език – устие). Отточната ѝ област се отнася към Тихия океан. Има почти постоянен режим.

Река Амур се намира в две климатични зони – субполярна и умереноконтинентална, което е причина за голямото разнообразие от растителен и животински свят в хидрографския басейн на реката.

Екология[редактиране | редактиране на кода]

Правителствата на Китай и СССР не са обръщали внимание за екологичните проблеми при замърсяването на околната среда в басейна на реката. В резултат на това обезлесяването и замърсяването на водите имат негативно отношение върху екологичното равновесие. През 1990 г. Русия приема програма за опазване на този район, на птиците и животните застрашени от изчезване. С помощта на Световния фонд за природата (World Wide Fund for Nature) е създаден първия частен Национален парк „Муравьовка“ за опазване на редки животински видове. Китай не проявява интерес и не предприема действия за сътрудничество, поради съществуващите доскоро конфликти за определяне на държавните граници. [1]

Промишленост и търговия[редактиране | редактиране на кода]

По течението на реката са разположени руските градове Благовещенск, Хабаровск, Комсомолск на Амур и Николаевск на Амур. От страна на десния китайски бряг са разположени градовете Мохе и Хейхе.

Регионът на басейна на река Амур е богат на рудни залежи от цинк и олово. Тук се добиват въглища и нефт. Като се прибави и плавателността на реката като единствения път, който може да се използва за транспорт и търговия на хиляди километри, това е причината за претенциите на Китай и острите погранични конфликти с Русия за определяне на държавните граници.

Развит е туризмът. Въпреки пограничните конфликти с Китай местното население се занимава с погранична търговия, а руския бряг на реката има свободна търговска зона. [1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Амур, Реки и езера, с. 13 – 16, Атлас светът във вашите ръце, Издателска компания Де Агостини хелас ООД, 2011
     Портал „География“         Портал „География          Портал „Русия“         Портал „Русия