Анамска пръчка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Анамски пръчки)
Анамска пръчка
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Насекоми (Insecta)
разред:Пръчици (Phasmida)
семейство:Phasmatidae
триб:Medaurini
род:Medauroidea
вид:Анамска пръчка (M. extradentata)
Научно наименование
Brunner von Wattenwyl, 1907
Анамска пръчка в Общомедия
[ редактиране ]

Анамската пръчка (Medauroidea extradentata), известна още като Виетнамска пръчка, е вид насекомо от семейство Phasmatidae. От 2000 година са изследвани над 24 вида.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Женските са с максимална дължина от 110 mm и имат малко по-къси антени от мъжките. Над очите имат малки израстъци – „рогца“, а около устния отвор са разположени шипчета, чрез които си помагат в храненето. Мъжките достигат дължина до 75 mm. Те не само са много по-малки, но също така и много по-тънки от женските. Анамските пръчки са насекоми, които нямат крила. Основният им цвят е сиво-кафяв до тъмно кафяв, бежов или зелен.

Произход и поведение[редактиране | редактиране на кода]

Името на Анамските пръчки идва от региона от който те произхождат – Анам, Виетнам.

Животните са активни през нощта, и приемат храна само по това време, за да избегнат всякакво излишно движение през деня. Придвижват се по листата на дърветата, като използват леко люлеене, имитирайки полюшването на клонче от вятъра.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

яйца на Анамска пръчка

Мъжките се срещат по-рядко, отколкото женските. Размножаването е възможно да става по полов или по безполов път. При отсъствието на мъжки индивид, размножаването може да се осъществи без сдвояване с мъжкия (партеногенеза). яйцата на женската са с размери 2,5 × 1,5 mm, сиви с кафяви петна по тях. Развитието на малките в яйцата отнема средно от 2 до 6 месеца, в зависимост от температурата. При температура в рамките на 25-27 °C е необходимо много по-малко от два месеца, но при по-ниски температури може да отнеме до шест месеца. Новоизлюпените са с дължина около 15 mm и са им необходими от 3 до 4 месеца, докато се развият напълно.

Около две седмици след последното линеене женските започват да снасят яйца. На ден те снасят по 5 яйца, а за целия си живот – до 1000 яйца. Разплодът трае до една година.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Annam-Stabschrecke в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​