Анастасия Кисе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анастасия Кисе
художествена гимнастичка
Родена
27 юли 1995 г. (28 г.)

Националност Украйна
 България
Учила вУниверситет за национално и световно стопанство
Спортна кариера
Спортхудожествена гимнастика
Спортен клубЛевски Спартак

Анастасия Антоновна Киссе е българска и украинска художествена гимнастичка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 27 юли 1995 г. в Одеса. Баща ѝ професор Антон Иванович Кисе е известен политик и общественик в Украйна – депутат, председател на Асоциацията на българите в Украйна, борец за запазване на българското самосъзнание на българите, родени в територии, които след международни договори остават извън пределите на страната.

Художествена гимнастика[редактиране | редактиране на кода]

Настя започва да тренира в Украйна, след няколко години се премества в България, има двойно гражданство.

Отначало тренира в Търговище при Мариана Василева, има голям успех, влиза в младежкия състав на националния отбор на България и печели медали на международни турнири. Анастасия се развива бързо и се превръща в една от най-талантливите млади състезателки в света, с обещаващо бъдеще, печели бронзов медал от младежката олимпиада.

След отпътуването на Мариана за Азербайджан Анастасия тренира в клуб „Левски“, а последните години –, в Център за художествена гимнастика в Новогорск, заедно с руския национален отбор. Треньорката ѝ в Новогорск е Марина Говорова.

Получава няколко тежки травми. Последната на гърба не ѝ позволява повече да тренира. Така се налага да прекрати своята обещаваща спортна кариера. Младата българка приема изключително трудно новината и на помощ идват психолози и лекари от много държави, както и нейното семейство.

След спорта[редактиране | редактиране на кода]

Амбициите на Настя обаче не спират и тя е студентка, следва право в Университета за национално и световно стопанство в София. Говори руски и английски език. Живее и учи в България, работи в Президентството.

Голяма част от годината прекарва в Русия и Украйна при своите роднини и приятели, но страстта ѝ към гимнастиката още не е изчезнала и често придружава на състезания свои приятелки от отборите на България, Украйна и най-вече шампионката Яна Кудрявцева от Русия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]