Анастасия Мономахина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анастасия Мономахина
византийска принцеса
Родена
неизв.
Починала
1067 г.
Семейство
БащаКонстантин IX Мономах
СъпругВсеволод I (1046 – 1067)
ДецаВладимир II

Анастасия е византийска принцеса, дъщеря на император Константин IX Мономах и втората му съпруга, Елена (Мария) Склирина.

Според някои изследователи Анастасия Мономахина е византийската принцеса, която през 1046 г. е омъжена за великия киевски княз Всеволод I, на когото през 1053 г. ражда син – бъдещия велик княз Владимир II, който приема фамилията Мономах, за да подчертае родството си с византийския василевс. Според друго мнение през 1046 г. Всеволод се жени не за дъщерята на императора, а за негова по-далечна родственица. Нейното име и история не са известни, но в литературата, тя често присъства като Мария[1], Анна или Ирина[2]. Вероятно мнението, че велика киевска княгиня е станала Анастасия Мономахина, се основава на факта, че името Анастасия е споменато в синодика на Видубицкия манастир в Киев.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. По намерени оловни печати на Мария Мономахина
  2. В чест на свекърва ѝ, шведската принцеса Ингегерд Олофсдотер, която приема името Ирина, след като се омъжва за Ярослав Мъдри, а малко преди да умре, се замонашва под името Анна, с което е и канонизирана от Руската православна църква.