Ана Зегерс (награда)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Международната награда „Ана Зегерс“ (на немски: Anna Seghers-Preis) е учредена през 1986 г. и се присъжда ежегодно от Фондация Ана Зегерс в чест на писателката Ана Зегерс, която в своето завещание се разпорежда с приходите от нейните творби да се поощряват млади автори.

До 1993 г. наградата се дава от Академията на изкуствата на ГДР, а през 1994 г. – от Академията на изкуствата, Берлин.

Наградата е преучредена през 1995 г. и се присъжда отново от Фондация Ана Зегерс.

До 2012 г. отличието възлиза на 15 000 € и се поделя между автори от немскоезичното и латиноамериканското пространство. След 2015 г. стойността на наградата е 8000 €[1].

Носители на наградата (подбор)[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Anna Seghers-Preis“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.