Ангеларий Охридски и Македонски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ангеларий
Ангелариј
духовник от СР Македония
Роден
Починал

Религия Православие
Македонска православна църква - Охридска архиепископия
Ангеларий в Общомедия

Ангеларий (на македонска литературна норма: Ангелариј) е духовник от Социалистическа република Македония, архиепископ Охридски и Македонски, втори глава на Македонската православна църква след архиепископ Доситей.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Гробът на архиепископ Ангеларий в „Свети Димитър“

Ангеларий е роден като Цветко Кръстев, по-късно наречен Кръстевич и Кръстески в 1911 година в село Долнени, Прилепско, тогава в Османската империя, днес в Северна Македония в свещеническо семейство. Брат му Пецо Кръстески е югославски партизанин. В периода 1926-1931 година да учи в Средното богословско училище „Свети Йоан Богослов“ в Битоля. От 1932 е дякон в църквата „Свети Димитър“ пак в Битоля. От 1931 до 1937 е пастор в църквата „Света Богородица“ и по тази линия пастор на село Гари. В периода 1937-1961 е пастор в църквата „Свето Благовещение“ в родния си град и архиерейски наместник на Прилепското архиерейско наместничество. Участва в комунистическата съпротива във Вардарска Македония. През 1945 година той е един от включилите се в Инициативния комитет за организиране на Македонска православна църква. Същата година участва на Първия църковно-народен събор в Скопие, както и на Свещеническата конференция през следващата 1946 година. От 1961 е пастор в църквата „Свети великомъченик Георги“ в Мелбърн. Там с негова помощ се основава първата македонска православна църковна община. През 1964 година се завръща отново в родния си град и там започва работа пак като архиерейски наместник. По-късно след смъртта на съпругата си Ангеларий се замонашва. През 1975 година е избран за пелагонийски епископ. През 1977 е назначен за дебърско-кичевски митрополот, на 18 август 1981 година става глава на МПЦ. Загива при пътен инцидент в 1986 година в Дреновската клисура на пътя Прилеп - Велес.

Погребан е в църквата „Свети Димитър“ в столицата Скопие.[1][2] Награждаван е с червен пояс, гръден кръст, Орден за братство и единство, втори клас и с най-високата свещеническа титла протойерей-ставрофор[3].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Методий дебърско-кичевски митрополит
(1977 – 1981)
Тимотей
(управляващ)
Доситей охридски и македонски архиепископ
(18 август 1981 – 1986)
Гаврил
     Портал „Македония“         Портал „Македония