Ангел Балевски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ангел Балевски
български инженер
Роден
Починал
Националност българска българска
Техника
Област Машинно инженерство

Професор Ангел Тончев Ба̀левски е български инженер, политик, функционер на БКП, и писател.

Работил главно в областта на технологията на металите, той е дългогодишен ректор на Висшия машинно-електротехнически институт „Владимир Ленин“ (ВМЕИ) в София, председател на Българската академия на науките (БАН) и заместник-председател на Държавния съвет на Народна република България.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ангел Балевски е роден през 1910 г. в Троян. Произхожда от стар охридски род, един и същ с този на Васил Балевски. През 1929 завършва Трета софийска мъжка гимназия, а през 1934 г. - Немското висше техническо училище в Бърно, Чехословакия. Професионалната си дейност започва като неплатен стажант в Инженерната работилница в София. После минава през фабриките „Чиличена ръка“, „Борис Ташков“, „Електрометал“, „Авгис“.

Бил е постоянен участник в ловната дружинка на Тодор Живков.

Научна кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1945 г. Балевски става извънреден професор в Държавната политехника, където създава и ръководи Катедра „Механична технология и фабрична организация“, преминала след 1953 г. във ВМЕИ. През 1947 г. става редовен професор. От 1955 е член-кореспондент, а от 1967 г. – действителен член (академик) на БАН.

Ангел Балевски е основоположник на българската научна школа по металознание и технология на металите. Прави сполучливи опити за конструиране на машина за горещо пресоване на цветни метали. Разработва оригинален метод за добиване на чугун от български суровини във въртяща се барабанна пещ. Разработва, заедно с Иван Димов, метод за леене с противоналягане, който представлява новост в световната леярска техника и е защитен с над 100 патентни документа за изобретения в България и в чужбина. В негово авторство и съавторство са издадени 7 монографии и университетски учебници.

Избиран за почетен и чуждестранен член на академиите и научните дружества в редица страни и на международни организации като:

Управленска дейност[редактиране | редактиране на кода]

Заема редица високи административни постове:

Книги[редактиране | редактиране на кода]

Автор на книги с разсъждения, анекдоти и афоризми: „Наука, човек, общество“, „Тревоги“, „Българиада“ и „Настроения“.
С академик Ангел Балевски — на шега и на сериозно. Съст. Иван Пейковски, С., Академично изд. "Проф. М. Дринов", 2003, 84 с.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Носител на най-високи български и чуждестранни награди за приноси към науката и изобретателството, включително:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за