Ангел Харизанов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ангел Харизанов
български революционер
Роден
1870 г.
Починал
31 юли 1902 г. (32 г.)

Ангел Харизанов, известен като Спанчовалията[1], е български революционер, войвода на Върховния македоно-одрински комитет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Харизанов е роден в 1870 година във валовищкото село Спанчево (Горно или Долно Спанчево), тогава в Османската империя, днес България. Влиза във ВМОРО и изпълнява терористични задачи. По-късно преминава към Върховния комитет. Заедно с Теофил Иванов е помощник в четата на поручик Христо Саракинов. През лятото на 1902 година четата на Саракинов влиза в сражение с вътрешните чети на Илия Кърчовалията, Яне Сандански и Атанас Тешовски в местността Харамийската чешма между селата Петрово и Голешово, в което загиват Теофил Иванов,[2] Ангел Спанчовалията и още трима върховистки четници.[3][4][5] Участникът в сражението Георги Баждаров пише:

И двамата убити бяха юнаци хора. Ангел Спанчовалията бе по-рано терорист в разпореждане на Вътрешната организация. Окръжният комитет в Сяр го бе натоварил с акции в самия Сяр и той ги бе извършил сполучливо. Ала като отишъл в София, бил привлечен в другия лагер. Нищо по-скръбно и по-пакостно от това, синовете на една поробена земя, тези, които са се обрекли в жертва за нейното освобождение, да се делят на лагери! Не споделих радостта на някои от другарите за победата. Тежко ми беше, тъжах за погиналите - те можеха да се пожертват в борба с поробителя на Македония, а не в борба с македонски революционери.[6]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николов, Борис. ВМОРО – псевдоними и шифри 1893-1934, Звезди, 1999, стр.8
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 107.
  3. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 7.
  4. Силянов, Христо. „Освободителните борби на Македония“, том I, София, 1993, стр. 162.
  5. Макдермот, Мерсия. За свобода и съвършенство: биография на Яне Сандански. Наука и изкуство, 1987., стр. 100.
  6. Баждаров, Георги. Моите спомени, София, 1929.
     Портал „Македония“         Портал „Македония