Английска футболна лига

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Английската футболна лига (EFL) е състезание в групи, в което участват асоциирани професионални футболни клубове от Англия и Уелс. Тя включва групите (лигите) от II, III и IV ниво в Системата на английската футболна лига, известна като Пирамида: Чемпиъншип, Английска първа футболна лига и Английска втора футболна лига.

Основана е през 1888 г. като Футболна лига и е най-старото подобно състезание в световния футбол. Това е била футболната лига на най-високо ниво в Англия от основаването ѝ до 1992 г., когато най-добрите 22 клуба се отделят, за да формират Висшата лига.

Трите лиги под Висшата лига са първенствата Чемпиъншип, Английска първа футболна лига и Английска втора футболна лига, обикновено с 24 клуба във всяка дивизия (общо 72; през сезон 2019 – 2020, Първа лига е намалена до 23 след експулсирането на Бери). След завършване на първенството първите няколко отбора от всяка лига получават като промоция класиране за участие в по-горната лига през следващия сезон, а последните няколко изпадат в по-долна лига. Въпреки че е основно състезание за английски клубове, също участват и клубове от Уелс – Кардиф Сити, Суонси Сити и Нюпорт Каунти, а в миналото са били членове Рексхам, Мерти Таун и Абърдаре Атлетик.

Футболната лига е била свързана със спонсор на титлата между 1983 и 2016 г. Тъй като този спонсор се променя през годините, лигата също е известна с различни имена [1]. Започвайки от сезон 2016/17, лигата се отдалечава от това да има спонсор за титлата, преименувайки се като Английска футболна лига (ЕFL), по същия начин както Висшата лига е известна като „EPL“ в международен план. [2]

Английска футболна лига е също името на ръководния орган на състезанието в лигата, като този орган организира и две състезания за нокаутни купи, Купата на Футболната лига и Трофея на Футболната лига. Оперативният център на Футболната лига е в Престън, а търговският му офис е в Лондон [3]. Търговският офис преди е бил базиран в Лидъм Сейнт Анс, след първоначалния си период в Престън. [4]

Структура и състав[редактиране | редактиране на кода]

По-долу са изброени клубовете-членове на Английската футболна лига за сезон 2019 – 20. Бери е отстранен от лигата на 27 август 2019 г. От 1888 г. е имало общо 143 членове на футболната лига. Първоначално клубовете от долниите дялове е трябвало да кандидатстват за преизбиране всяка година, което е било гласувано от всички останали членове. Уолсол държи рекорда за най-много кандидатствания за Футболната лига. Списъкът на бившите клубове на английската футболна лига включва всичките 20 настоящи членове на Висшата лига, заедно с различни отпаднали, отстранени или несъществуващи клубове.

Чемпиъншип[редактиране | редактиране на кода]

Първа лига[редактиране | редактиране на кода]

Втора лига[редактиране | редактиране на кода]

Смяна на лигата[редактиране | редактиране на кода]

Издигането в по-горна и изпадането в по-долна дивизия (лига) е основна характеристика на Английската футболна лига и се разширява допълнително, за да позволи на клубовете от този шампионат да обменят места с най-ниско поставените клубове във Висшата лига, а долните клубове от Втора лига да се сменят с най-добрите клубове на дивизията „Национална конференция“, като по този начин интегрира Лигата в английската футболна пирамида.

Три клуба от най-горната част на класирането печелят промоция от Футболната лига за участие във Висшата лига, като най-долните три клуба от Висшата лига заемат местата им. В долния край на класирането последните два клуба от най-долната Втора лига губят статута си на участници в Английската футболна лига с изпадане в Националната конференция, докато два отбора от тази дивизия се присъедини към Втора Лига вместо тях.

Преминаването в по-горна дивизия (лига) може да стане директно за първите 2 или 3 отбора в класирането или чрез плейофи за един от следващите 4. Изпадането е директно за последните от 2 до 4 отбора.

Дивизия Директно класиране Класиране с плейофи Отпадане
Чемпиъншип 1, 2 Един от завършилите от 3-то до 6-о място Последните 3 клуба
Първа лига 1, 2 Един от завършилите от 3-то до 6-о място Последните 4 клуба
Втора лига 1, 2, 3 Един от завършилите от 4-то до 7-о място Последните 2 клуба

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. After its title sponsors, the Football League has formerly been known as the Canon League, the Today League, the Barclays League, the Endsleigh League, the Nationwide Football League, the Coca-Cola Football League and the npower The Football League
  2. Rebranded Football League changing its name to English Football League as EFL unveils new logo // London, The Daily Telegraph, 12 November 2015. Посетен на 7 August 2016.
  3. Contact The Football League // English Football League.
  4. Gillatt, Peter. Blackpool FC On This Day: History, Facts and Figures from Every Day of the Year. Pitch Publishing Ltd, 30 November 2009. ISBN 1-905411-50-2.