Английски сетер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Английски сетер
English setter.jpg
Характеристики
Ръст Мъжки:64 – 68 см.
Женски:61 – 65 см.
Тегло Мъжки:27 – 29 кг.
Женски:25 – 28 кг.
Произход
Страна Flag of the United Kingdom.svg Великобритания
Класификация МФК
Група 7
Секция 2
Номер на стандарт 2
Английски сетер в Общомедия

Английският сетер (на английски: English Setter) е аристократично на вид куче. Кралските семейства в Англия са го използвали като куче компаньон, защото чудесно се разбира с децата, обича да общува с хора. Но то е и работно куче.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Използва се за лов на фазани, пъдпъдъци, яребици и много други. Днес е силно разпространено по цяла Европа и се отглежда като домашен любимец, а не ловджия. Тази порода спада към седма група – кучета работещи със стойка. Неслучайно се носи слух, че английският сетер „гледа с носа си“ и затова е много ценен от страстните ловджии. Това куче е средно голямо, елегантно и пропорционално. Поради лесното му обучение става любимец на всички възрасти. Има интелигентен поглед и е вярно на стопанина си.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Крайниците му са мускулести, има силни лапи, които са добре затворени. Цветът на козината е в 2 разновидности – двуцветен и трицветен. Двуцветният бива (бяло с черно, бяло с кафяво и др.), а трицветният (черно, бяло, кафяво). В цвета на козината може да има и жълти оттенъци.

Стандарт на породата[редактиране | редактиране на кода]

По стандарт на МФК мъжкият във височината на холката трябва да бъде – 64, 68 см, а женската – 61,65 см. Теглото съответно 27,29 кг и 25,28 кг.