Англосаксонски икономически модел

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Англосаксонски икономически модел или също като англосаксонски капитализъм, тъй като е практикуван в англоговорещи страни като Великобритания, САЩ, Канада, Нова Зеландия, Австралия [1] и според някои Ирландия [2] e модел на капитализъм, който се оформя в днешния си вид през 70-те на базата на Чикагската икономическа школа.

Характерни за този модел са ниски нива на регулация и данъци, с развита частна инициатива, а услугите, предоставяни от публичния сектор са по-малко.

Пропонентите на термина твърдят, че икономиките на тези страни са толкова близко свързани в техния либерална и на свободния пазар ориентация, че могат да бъдат възприемани като споделящи определен макроикономически модел, но според тези, които не са съгласни с този модел, различието между икономиките на отделните страни тук е толкова голямо, колкото и спрямо страните от групата на икономики със „социален капитализъм“ в северна и континентална Европа.

Източници и бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mitchell 2006, p.116. Митчъл групира тези страни под заглавие „Англосаксонски модел или либерално-индивидуалистичен модел“.
  2. Sapir 2006, стр.375
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Anglo-Saxon model в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​