Англо-саксонци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Англо-саксонците или англосаксите (Anglo-Saxons) са германските племена, които нахлуват и се заселват на юг и на изток на остров Великобритания, започнало в началото на 5 век, и периода от създаването на английската нация до Норманското нашествие. Англосаксонската епоха е периодът от английската история между 550 и 1066 г. Възможно е терминът да се използва и за езика, известен също като староанглийски, който е говорен и писан от англосаксонците и техните потомци в Англия (и в част от югоизточна Шотландия), между средата на 5-ти и средата на 12 век.

Бенедиктинският монах Беда пише в началото на 8 век, идентифицирайки англичаните като потомци на три германски племена:

  • англи (на английски: Angles), които вероятно са дошли от Angeln (в съвременна Германия): Беде пише, че цялата им нация отива във Великобритания, напускайки бившите си земи. Името Англия произхожда от това племе.
  • саксите от Долна Саксония (в съвременна Германия) и Холандия
  • юти, вероятно от полуостров Ютланд (в съвременната Дания; на датски Jylland).

Техният език е англосаксонски или староанглийски, който е получен от Ingvaeonic – западногермански диалекти, преобразувани в близкия английски език от 11-век. Езикът е бил разделен на четири основни диалекта: Западносаксонски, Merician, Northumbrian и Kentish.