Анджей Стелмаховски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анджей Стелмаховски
Andrzej Stelmachowski
полски юрист и политик
Портретна фотография от 2007 г.
Роден
Починал
6 април 2009 г. (84 г.)
Варшава, Полша
ПогребанВаршава, Полша

Националност Полша
Учил вУниверситет „Адам Мицкевич“
Политика
Професияюрист, университетски преподавател, политик
Сенат на Република Полша
Маршал4 юли 1989 – 25 ноември 1991 г.
Министерство на националното образование
Министър23 декември 1991 – 11 юли 1992 г.
ОтличияОрден на Белия орел, Полша Велик кръст на Ордена на Полското възраждане Почетен знак за заслуги за местното самоуправление, Полша Църковен орден на полската армия, Полша Орден на Свети Георги Велики, Полша Орден „Достик“, Казахстан
Семейство
БащаБронислав Стелмаховски
Анджей Стелмаховски в Общомедия

А̀нджей Стелмахо̀вски (на полски: Andrzej Stanisław Ksawery Stelmachowski) е полски юрист и политик, професор в областта на правните науки и политиката, академик, маршал на Сената в периода 1989 – 1991 г., министър на образованието в правителството на Ян Олшевски, съветник на президента Лех Качински. Носител на Ордена на Белия орел, войник от Армия Крайова.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършва юридическото си образование през 1947 г. в юридическия факултет на Познанския университет. В това учебно заведение придобива и докторска степен. От 1962 г. е професор във Вроцлавския университет, от 1969 г. е професор във Варшавския университет. През 1970 г. става ръководител на Института по селскостопанско право към Варшавския университет. Преподава в университета „Кардинал Стефан Вишински“ във Варшава и в университета в Бялисток. През 1973 г. получава титлата професор. Член е на Полската академия на науките. Специализира гражданско право.

Политическа дейност[редактиране | редактиране на кода]

По време на Втората световна война е войник на Армия Крайова.

През 1980 г. е съветник в Междузаводския стачен комитет на корабостроителницата в Гданск. След това става съветник на Независимия самоуправляем земеделски съюз „Солидарност“. През 1982 – 1985 г. ръководи комитета, организиращ църковна фондация в подкрепа на земеделците. В периода 1987 – 1990 г. е председател на Клуба на католическата интелигенция във Варшава. Той е един от инициаторите на Кръглата маса, като участва и в пленарните заседания. През 1989 г. става сенатор от листата на Гражданския комитет. Също така заема длъжността председател на Сената. По време на правителството на Ян Олшевски Анджей Стелмаховски е министър на образованието.

През 2005 г. влиза в почетния състав на комитета, основан в подкрепа на Лех Качински в президентските избори. През февруари 2007 г. е съветник на президента Лех Качински, който отговаря за полската диаспора.

От февруари 1990 г. до 11 май 2008 г. е председател на дружеството „Вспулнота полска“ във Варшава.

Почива на 6 април 2009 г., погребението му е на 15 април и на него присъстват президентът Лех Качински и председателят на Сената Богдан Борусевич. Погребан е във Варшава.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

  • Орден „Бял орел“ (посмъртно 2009)
  • Голям кръст на Ордена на възродена Полша (1992)
  • Почетен орден за заслуги в териториалното управление (посмъртно 2015 г.)
  • Командорски кръст на Ordo Equestris Sancti Gregorii Magni
  • Орден на приятелството – Казахстан (2006)
  • Доктор хонорис кауза на Сорбоната, на университета в Бялисток, на Вроцлавския университет и на университета „Кардинал Стефан Вишински“.