Андижанска област

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Андижанска област
Andijon viloyati

UZ-Andijan.PNG
карта
Админ. център:Андижан
Площ:4 200 km²
Население:1 899 500(2005)
Гъстота:452 д/km²
статистически данни

Андижанска област (на узбекски: Andijon viloyati или Андижон вилояти) е една от 14-те области (вилояти) в Узбекистан. Разположена е в източната част на страната, във Ферганската долина. Административен център на областта е град Андижан.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 6 март 1941 г. влиза в състава на Узбекска ССР.

География[редактиране | редактиране на кода]

Андижанска област се намира във плодородната Ферганска долина в Източен Узбекистан. На изток граничи с Киргизстан, а на запад с Ферганска и Наманганска област. Областта заема 4200 km².

Климатът в Андижанска област е континентален с висока аплитуда между зимните и летни температурни стойности.

Областта е богата на следните полезни изкопаеми – петрол, природен газ, озокерит и варовик. Регионът и известен в Узбекистан с най-сладките пъпеши и дини.

В административно-териториално отношение Андижанска област е разделена на 14 общини. Административният център на областта – град Андижан има население от 350 000 жители. Други по-големи градове в областта са Асака (бивш Ленинск), Хонабад, Шахрихан (бивш Московски) и Корасув.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Андижанска област има 1899 000 жители, което я прави най-гъстонаселената област в Узбекистан с 452 д/km2.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Главни отрасли в стопанството на Андижанска област са металургията, химическата промишленост, лека промишленост и хранително-вкусовата промишленост. Първият автомобилен завод в Средна Азия е открит в град Асака от узбекско-корейското смесено дружество UzDaewoo, в който се произвеждат моделите Daewoo Nexia, Tico и Damas minibus.

Селското стопанство в областта е развито добре. Основните селкостопански култури са памук, зърнени култури, лозарство и зеленчукопроизводство. Основен животновъден отрасъл в селското стопанство в областта е говедовъдство.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]