Андреа Дуоркин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Андреа Дуоркин
Andrea Dworkin
американска радикална феминистка
Андреа Дуоркин през 1988 г.
Андреа Дуоркин през 1988 г.

Родена
Починала
9 април 2005 г. (58 г.)

Националност САЩ
Работилаписател, политик
Литература
Период1966 – 2005
Известни творбиPornography (1981)
Intercourse (1987)
Политика
Убежденияанархист
Известен спубликации върху радикалната феминистка теория и практика
Семейство
БащаХари Дуоркин
МайкаСилвия Шпигел
СъпругКорнелиус Дирк де Брюн (1969 - 1976)​
Джон Столтенбърг (от 1998)
Подпис
Андреа Дуоркин в Общомедия

Андреа Дуоркин (на английски: Andrea Dworkin) (26 септември 19469 април 2005) е американска радикална феминистка и писател, известна с критиката си към порнографията, за която смята, че е виновна за сексуалното, но не само, насилие върху жени.

Антивоенен активист и анархист от края на 60-те години, Дуоркин става радикална феминистка и публикува 10 книги върху радикалната феминистка теория и практика. В края на 70-те години и през 80-те години тя получава национална за САЩ известност като говорител на антипорнографското движение, както и заради нейните текстове върху порнографията и сексуалността, особено в Порнография: Мъже, които притежават жени и Проникване, които остават двете най-популярни нейни книги.

Теории[редактиране | редактиране на кода]

В повечето от своите книги Дуоркин илюстрира липсата на власт при жените в повечето епохи и общества по света. Тя поставя ударение върху това, че в традиционните общности жените и дъщерите на властимащите мъже са отглеждани така, че да бъдат физически безсилни: с неразвити мускули, твърде дълги нокти, деформирани стъпала.

В обикновените патриархални домакинства жената е животно за секс и бебета, както кравата е животно за месо и мляко, както и самото дете е бъдеща подчинена работна ръка. Модерната хетеросексуална порнография според Дуоркин отразява в синтезиран вид все още съществуващите патриархални нагласи – в порно филмите сцената започва с ерекцията на мъжете и завършва с еякулацията на мъжете, като жените са само средство за достигане на тази еякулация.

Дуоркин и други теоретици на феминизма отбелязват, че порното законно и открито се толерира само в общности, в които жените по закон са равни на мъжете. Чрез порното мъжете компенсират появата на новите „равноправни граждани“, потъвайки в свят, в който жените са изцяло техни слуги.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Публицистика[редактиране | редактиране на кода]

Поезия и художествена литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]