Андреа Дуоркин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Андреа Дуоркин
Andrea Dworkin
Андреа Дуоркин през 1988 г.
Андреа Дуоркин през 1988 г.
Родена 26 септември 1946 г.
Починала 9 април 2005 г. (58 г.)
Професия писател, политик
Националност Флаг на САЩ САЩ
Политика
Убеждения анархист
Известен с публикации върху радикалната феминистка теория и практика
Андреа Дуоркин в Общомедия

Андреа Дуоркин (на английски: Andrea Dworkin) (26 септември 19469 април 2005) е американска радикална феминистка и писател, най-известна с критиката си към порнографията, за която смята, че е виновна за сексуалното, но не само, насилие върху жени.

Антивоенен активист и анархист от късните 1960, Дуоркин става радикална феминистка и публикува 10 книги върху радикалната феминистка теория и практика. По време на късните 1970 и 1980, тя получава национална за САЩ известност като говорител на анти-порнографското движение, както и заради нейните текстове върху порнографията и сексуалността, особено в Порнография: Мъже, които притежават жени и Проникване, които остават двете най-известни нейни книги.

Теории[редактиране | редактиране на кода]

В повечето от своите книги, Дуоркин илюстрира липсата на власт при жените в повечето епохи и общества по света. Тя прави ударение върху това, че в традиционните общности жените и дъщерите на власт-имащите мъже са отглеждани специално така, че да бъда физически безсилни: с неразвити мускули, твърде дълги нокти, деформирани стъпала.

В обикновените патриархални домакинства, жената е животно за секс и бебета, както кравата е животно за месо и мляко, както и самото дете е бъдеща подчинена работна ръка. Модерната хетеросексуална порнография според Дуоркин отразява в синтезиран вид, все още съществуващите патриархални нагласи – в порно филмите сцената започва с ерекцията на мъжете, и свършва с еякулацията на мъжете, като жените са само средство за достигане на тази еякулация.

Дуоркин и други теоретици на феминизъма отбелязват, че порното е законно или открито се толерира само в общности, в които жените по закон са равни на мъжете. Чрез порното, мъжете компенсират появата на новите „равноправни граждани“, потъвайки в свят в който жените са изцяло техни слуги.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Книги[редактиране | редактиране на кода]

Поезия и художествена литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]