Андрей Андреев (диригент)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Андрей Андреев.

Андрей Андреев
Андрей Димитров Андреев
български диригент

Роден
29 август 1942
с. Младо нагоричане, Куманово (днес Северна Македония)
Починал
14 май 2022
град София, България

Учил вДържавна Музикална Академия, гр. София, България
РаботилСимфоничен оркестър град Видин

Симфоничен оркестър град Варна

Оркестър Симфониета на Българско Национално Радио
Работил вБългарско национално радио
Семейство
Братя/сестриЗвезделин Андреев
СъпругаУляна Андреева
ДецаИван Андреев (р.1980 год.), Мария Андреева (р.1981 год.)

Андрей Димитров Андреев е роден на 29 август 1942 година в село Младо Нагоричане, Куманово, днес Северна Македония. Родителите му, родом от село Одърне, Плевенско, се завръщат в Свободна България след 1944 година. Установяват се в град Левски. Майка му, любителка на изкуствата, го насочва към музиката. От дете Андрей свири на акордеон и цигулка, а по-късно, в гимназията, започва да свири и на тромпет и ударни инструменти. Всяка седмица пътува до град Плевен за уроци по цигулка. С приятели сформират състав и редовно музицират в местен ресторант и на градските празненства.

След отбиването на, задължителната по онова време, военна служба записва да учи биология в град София, но разбира, че не това е неговото призвание и прекъсва след първия семестър. Приет е в Инструменталния факултет на Държавната Музикална Академия (днес Национална Музикална Академия “Проф. П. Владигеров”) със специалност тромпет в класа на проф. Петър Кърпаров. Освен ежедневните занимания в академичната среда, всяка вечер свири и с приятели в различни заведения. Вследствие на прекомерното натоварване получава схващане на лицев нерв, което го принуждава да преустанови свиренето на тромпет. На следващата година е приет да учи дирижиране в Теоретичния факултет на Музикалната Академия. През годините на следването си ръководи Хора на транспортните дейци в град София и камерния оркестър в град Перник. Завършва хорово дирижиране с преподавател проф. Васил Арнаудов и оркестрово дирижиране при проф. Константин Илиев, с които поддържа творчески и приятелски отношения до последните им дни.

През 1968 година Андрей Андреев специализира в международен курс за диригенти в град Ваймар, Германия.

През 1971 година, след завършването на ДМА, постъпва като диригент в Държавния симфоничен оркестър в град Видин, а година по-късно става негов главен диригент. На Шестия преглед на симфоничните оркестри в България печели наградата за млад диригент с изпълнението си на Симфония No.2 от Шуберт. На следващите два прегледа на оркестрите Видинският оркестър под негово ръковоство печели награди и висока оценка за професионализма. Програмите му са интересно подбрани, с рядко представяни у нас произведения, изпълнени са на високо професионално ниво и с участието на изявени български и чуждестранни солисти. Заедно с оркестъра гастролира в Румъния, Сърбия, Германия, Русия и в други държави.

Паралелно със симфоничния оркестър в град Видин, Андрей Андреев поема ръководството и на Представителния градски хор “Боян Чонос”. Тази работа също се оказва много интригуваща. Дамският и мъжкият състави на хора печелят златни медали, а смесеният хор - първа награда на Международния хоров конкурс в град Ланголен, Великобритания, през 1976 година. Под диригентството на маестрото хорът печели още редица награди на български и международни фестивали. Осъществява многобройни концерти в, побратимените на Видин по онова време, чуждестранни градове, изпълнявайки предимно български репертоар.

През 1982 година заминава на тримесечна специализация по оркестрово дирижиране при проф. Ойстерайхер във Виена, Австрия. След завръщането си организира, с подкрепата на проф. Константин Илиев, “Празници на кантатно-ораториалната музика” с хорове и оркестри от страната. В периода 1984-1987 година дава възможност за изява на редица млади таланти - лауреати на местни и международни конкурси във фестивала “Лауреатската младост на България”. През 1985 година е удостоен със званието “Заслужил артист”. Носител е на орден “Кирил и Методий”, “1300 години България”, “Златна значка” за принос в развитието на българската култура, “Златен приз” от Северна Корея и други отличия за професионализма си.

През 1988 година е поканен за главен диригент на Варненската филхармония, но напуска след, настъпилите през 1990 година, държавно-политически промени. Междувременно работи с общинския оркестър в град Сливен, както и с други оркестри в страната.

От 1992 година е диригент на оркестър “Симфониета” към Бългаското Национално Радио. Остава на тази длъжност до сливането на състава със симфоничния оркестър към БНР през 1994 година, когато поема ръководството на смесения хор към БНР. В периода 1992-2000 година Андрей Андреев има осъщетвени огромен брой студийни записи на нови, неизпълнявани до тогава и малко познати произведения, налични в архива и звучащи и днес от ефира на Българското Национално Радио.

В периода 2000-2017 година Андрей Андреев работи като постоянен гост-диригент с оркестрите в градовете Ниш (Сърбия) и Сеул (Южна Корея). От 2003-2018 година е постоянен гост-диригент на Македонската филхармония, град Скопие, Република Македония. От този период също има осъществени и издадени студийни записи.

През годините гостува на оркестри в САЩ, Мексико, Куба, Гърция, Северна и Южна Корея, Румъния, Германия, Чехословакия, Полша, Италия, Унгария и други, като в концертните му програми винаги присъства и произведение от български автор.

В диригентската си практика Андрей Андреев неведнъж поглежда и към оперното изкуство - с различни състави поставя заглавия като “Травиата” (Верди), “Севилският бръснар” (Росини), “Алеко” (Рахманинов), “Отвличане от сарая” (Моцарт), “Луд Гидия” (П. Хаджиев), оперетата “Прилепът” (Й. Щраус)...

Неведнъж е канен и участва в състава на комисията на международни инструментални конкурси в Италия, Полша, Румъния, Гърция...

Андрей Андреев завършва земния си път на 14 май 2022 година в град София.

Маестрото притежава огромна лична нототека и фонотека. Някои от любимите му композитори, които винаги е изпълнявал с удоволствие, са Моцарт, Брамс, Брукнер, Вагнер, Шуман, Чайковски, Малер, Верди и много други, както и българските класици.


Маестро Андрей Андреев винаги се е отличавал със задълбочено познаване и отдаденост на музикалното изкуство, с висок професионализъм, без да натрапва прекомерно своето виждане; както и с изключителната си скромност. Цени човешкия глас като “най-висш музикален инструмент”. Всички солисти, с които е работил, се възхищават на безупречните му акомпанименти. Високо ценен е от изпълнителите, които са имали шанса да общуват и музицират с него.


Бележки[редактиране | редактиране на кода]