Андрей Владимирович Панин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Андрей Владимирович Панин
Андре́й Влади́мирович Па́нин
AndreyPanin (cropped).jpg
Роден
Починал
6 март 2013 г. (50 г.)
ПогребанТроекуровско гробище, Москва, Русия

НаградиНика (2003)
Ника (2013)
Актьорска кариера
Активностот 1991 г.

Уебсайт
Андрей Владимирович Панин в Общомедия

Андрей Владимирович Панин (на руски: Андрѐй Владѝмирович Па̀нин) роден на 28 май 1962 г. в Новосибирск, СССР е руски и съветски актьор, театът и кино режисьор, заслужил артист на Руската федерация (1999 г.), носител на държавната наградата на Руската федерация (2001 г.) и на наградата ,,Ника" (2003,2013 – посмъртно), многократно номиниран за наградата ,,Златния орел"

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 28 май1962 г. в Новосибиркс в семейството на Владимир Алексеевич и Анна Георгиева Панин. Родителите на Андрей се занимават с наука, баща му е радиофизик, а майка му преподава физика в училище, и двамата са завършили Томския университет. Когато Андрей е на шест години семейството се премества в Кемерово, където е родена и сестрата на Андрей-Нина.

След като завършва средното си образование, Андрей продължава обучението си в Кемеровския хранителен институт, като инженер, но година след това е изключен заради лошо поведение. По препоръка на приятел става студент в режисьорския отдел на Кемеровския институт за култура. През годините, в които тече обучителния му период той играе първите си роли в спектаклите „Сашка“ и „Алпийска балада“ на сцената на театралното студио. След завършването на Института по култура, той работи известно време в Минусинския драматичен театър.

След завършваването си на Московското училище за художествен театър през 1990 г., Андрей Панин е поканен в Московския художествен театър на името на Антон Павлович Чехов за главните роли в две представления „Бобок“ и „Додо“.

Андрей Панин умира на 6 март 2013 г. в Москва на 51 години. Една от първите версии за смъртта, която е представена, е злополука. По-късно обаче се появява версия и за убийство, тъй като съдебни експерти, твърдят че актьорът не би могъл да получи такива нараняване в резултат на случайно падане. Година след смъртта на Панин делото за смъртта му е закрито.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

,,Бригада" – играе главната роля на Владимир Каверин

,,Сватба"

,24 часа" – играе главна роля на Лева Шаламов

,,Граница: Роман на тайгата"

,,Семейни тайни"

,,Летен дъжд"

,,Трио" – главна роля Николай Агапов

,,Битка със сянка"

,,Турски марш"

,,Криеница"

,,Внук на космонавта"-главна роля Толян Титов

,,9 май-Лично отношение"

,,Поколение П"

,,Изкупление"

,,Шерлок Холм" – главна роля доктор Джон Ватсон