Андрей Власов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Андрей Власов
генерал-лейтенант
Bundesarchiv Bild 146-1976-114-32, Dabendorf, Generale Trochin und Wlassow-cropped.jpg
Информация
Служба 1919 – 1942
1944 – 1945
Служил на Red Army flag.svg Червена армия
Naval Ensign of Russia.svgРОА
Род войски пехота
Войни Гражданска война
Втора световна война
Битки Битка при Дубно, Киевска операция, Битка при Москва

Роден
Починал
Андрей Власов в Общомедия

Андрей Андреевич Власов е съветски генерал, възглавил по време на Втората световна война антисъветска и прогерманска руска армия.

Андрей Власов е роден в Ломакино край Нижни Новгород на 1 септември 1901 г.

В началото на Втората световна война взима участие в Киевската операция като командващ Тридесет и седма армия, която попада в обкръжение, но той успява да избегне пленяване. От 1942 г. е с чин генерал-лейтенант от Червената армия и взема участие в битката за Москва. Възложено му е командването на Втора ударна съветска армия на Ленинградския фронт. По-късно армията му е разбита от немците и той попада в плен.

Вече в хитлеристки плен Власов организира съпротивително движение срещу Сталинска Русия. Това движение е известно като Руска освободителна армия или съкратено РОА.

В началото на май 1945 г. Власов скъсва отношенията си с Третия райх. Приблизително по същото време части на власовата армия се включват в т.нар. Пражко въстание срещу германската окупация на Чехия. Самият Власов се предава на американските части, но на 12 май 1945 г. по време на автомобилно пътуване е арестуван от съветски войски.

Съден на закрит за обществеността процес, Власов е осъден на смърт и обесен на 1 или 2 август 1946 г.

Политическата програма на ген. Власов се разкрива най-пълно от т.нар. Пражки манифест от 14 ноември 1944 г. Желанието на генерала е свалянето на болшевизма, но не и възстановяване на царизма. Отказва включването в политическата си програма на антисемитизма.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]