Андрей Краско

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Андрей Краско
актьор
Роден
Починал
4 юли 2006 г. (48 г.)
Погребан Санкт Петербург, Русия

Учил в Руски държавен институт по сценични изкуства

Уебсайт

Андрей Краско (на руски: Андре́й Ива́нович Краско́) e съветски филмов актьор и театрален артист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бащата на Андрей Краско е известния петербургски актьор Иван Краско, който по времето на раждане на своя син постъпва в Театралния институт. До това време той следва във Филологическия факултет на Лениградския университет, където се запознава и със своята бъдеща съпруга Кира Василевна Петрова.

Когато е ученик в шести клас, Андрей Краско се записва в Театъра на юношеското творчество, но за четирите години които прекарва работи основно като осветител. Момчето иска да стане космонавт, пожарникар или миньор, но не и актьор. Затова желанието му да постъпи в актьорския факултет за всички негови близки е неочаквано. Тайната на този избор по думите на самия Андрей Краско е че това е единствената професия, в която може да себе си. Първия му опит е неуспешен. Краско-младши се подготвя лошо за изпитите. Баща му го наругава за това и отказва да ходатайства за него. Целия следващ сезон младежът прекарва като сценичен монтажник в театъра. На следващата година, отлично подготвен без всякакви спънки, е приет в класа на Аркадии Кацман и Лев Додин.

Томски ТЮЗ[редактиране | редактиране на кода]

През 1979 година, след завършване, целия курс е разпределен в Томския ТЮЗ. Естествено това не предизвиква никакъв ентусиазъм в младите актьори. Някой не отиват по уважителни причини, останалите се разбягват след няколко месеца. Андрей Краско издържа най-много от всички – повече от година и дори не се оплаква за нищо. През това време има възможност да играе в девет спектъла и според неговите думи придобива солидна професионална закалка. Все пак младия актьор не вижда бъдеще в този град и с радост напуска Сибир, когато се появява възможността да се снима в киното по покана на режисьора Динар Асанов.

Кукарача[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 80-те, след снимките при Динар Асанов на Андрей, Краско му се отдава възможност да постъпи в Ленинградския театър, носещ името Лениски комсомол, а днес Балтийски дом. Първото и единствено му за дълги години сериозно театрално участие е роля в спектакъла Кукарача, премиерата на който се състои прел 1982 г. Образа на милиционера Георги Тушурашвили по прякор Кукарача показва черти, несъответстващи на образа на защитник на съветския ред. Макар че Краско не е написал пиесата и че не и организатор спектакъла, той пострадва най-много. Месец преди крайния срок, той получава повиквателно за постъпване в казармата.

Армия и последствията от нея[редактиране | редактиране на кода]

Службата в армията си изкарва в ПВО в Архангелска област. Там се занимавал с културно – масова дейност и то доста успешно, потвърждение на което било признаването на ръководения от него състав за най-добър. А за награда за добре организираните два концерта в Архангелск лично командващия генерал го награждава с домашен отпуск. Докато Андрей Краско служи в армията умира Генадии Опорков, режисьор в Ленинградския театър, а без него по-нататъшната работа в театъра няма как да се получи. Не успявайки да се уреди на работа в нито един ленинградски театър, Краско заминава в провинцията. В Димитровград, където си намира работа в трупата на театъра, освен него има само още един актьор с висше актьорско образование. Когато го канят за снимките на филма „Пробив“ от театъра не искат да го пуснат и се налага да го уволнят. След снимките на филма той отново остава без работа. Роли в театъра не му седават, а в киното получавал малки епизодични роли. За да оцелее актьорът заработва като шие панталони, продава книжки, работи на гробището, ръководи заводски танцов кръжок, превозвал стоки с кола, купена с взети на заем пари.

Кино[редактиране | редактиране на кода]

Нова страница в кариерата му дониса ролята в сериала на Дмитрии Светозаров „Агент от националната безопасност“. Ролята на Андрей Краско написва стар негов приятел Владимир Вардунас по молба на самия актьор. Благодарение на таланта и обаятелността на актьора, появяващия се за кратко герой макар и случайно в сериала става душата на филма.

След този филм ролите заваляват като от рог на изобилието. Започвайки от 1998 г., когато излезли първите серии на Агент от националната безопасност, Краско дотогава няма нито една година престой в киното. С режисьорите му провървява. Той се снимал във филмите на Рогожкин, Месхиев, Балабанов, Бодров-младши, Лунгин, Хотинеко, Фьодор Бондарчук, Литвинов.

В последно време Андрей Краско се снима в много филми, налагайки се да работи едновременно по няколко проекта. В това му помага истински професионалист-неговия агент Лиза Круцко, съпруга на Марат Башаров.

Театър[редактиране | редактиране на кода]

През 1999 г. режисьорът Петр Шеришевский го кани за ролята на Александров в „Кучешки валс“ на Леонид Андреев. Спектакълът има успех и работата на Краско е забелязана от критиката. След година в „Приюта на коменданта“, Георгий Василев му дава поемата на Венедикт ЕрофеевМосква-Петушки“, където актьорът блесва в ролята на Веничка. След това на сцената на театъра на името на Комисаржевски в постановката на Валери Гришко „Андора“ Краско изиграва ролята на войника.