Андрей Слабаков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Андрей Слабаков
Andrey-Slabakov-20101213.jpg
На представянето на книгата му „Разклати след употреба“, 13.12.2010
Роден
13 август 1960 г. (1960-08-13) (55 г.)
Родители Петър Слабаков, Кина Дашева
Брачни партньори Ернестина Шинова
Местожителство София

Андрей Петров Слабаков е български режисьор, сценарист и актьор. Син е на актьора Петър Слабаков. Негова съпруга е актрисата Ернестина Шинова.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Андрей Слабаков е роден на 13 август 1960 г. в София. През 1984 година завършва кинорежисура при Янко Янков във Висшия институт за театрално и филмово изкуство (ВИТИЗ, сега НАТФИЗ) „Кръстьо Сарафов“.

Работи като асистент-режисьор и втори режисьор в Студия за игрални филми „Бояна“.

От 1991 до 1995 г. работи в Италия за телевизионните компании RAI 1 и RAI 2. Негови са филмите „Вагнер“, „Влак за морето“, „Перловец — река на живота“ и др. Сред документалните му ленти са „Евреите в България“ (1995 г.), „Али Мехмед — самотният поет и смисълът на живота“ (2000 г.) и други.

Занимава се и с шоубизнес. Участва в третия сезон на Вип Брадър.

Капитан на отбор е в телевизионното предаване "Аз Обичам България!" по Нова Телевизия. Капитан на другия отбор е Юлиан Константинов.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Андрей Слабаков има няколко награди за филма „Влак за морето“ на фестивала на късометражното кино в Париж през 1990 г.; награда за режисура на Международния кинофестивал (МКФ) в Лион, Франция; награда на Съюза на българските филмови дейци (СБФД) и на Националния фестивал „Великата илюзия“. Печели и наградата „Златен витяз“ за дебют с филма „Вагнер“ през 1999 г.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Като актьор
Като режисьор
Като сценарист
  • „Перловец — реката на живота“ (2001)
  • „Али Мехмед — самотният поет и смисълът на живота“ (2001)
  • „Вагнер“ (1998)
  • Бау-бум“ (1989)
Като продуцент
  • „Перловец — реката на живота“ (2001).

Критики и противоречия[редактиране | редактиране на кода]

В свое участие в телевизионното предаване „На инат“ по Нова телевизия през 2011 г. Андрей Слабаков заявява, че „[...] разпространението на СПИН не е само заради наркоманите, което, както знаем в някои държави е разрешено човек да се занимава с наркомания, но цигарите са много вредни… А освен това, да оставим, че те разпространяват СПИН масово, тъй като не всички гейове са само хомосексуални, някои са и би-. Това не работи в интерес на обществото”.[1] По този повод ЛГБТ активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев подават срещу него жалба в Комисията за защита от дискриминация, която обаче не намира дискриминация в изказването му.[2] В последствие това решение е отменено на двете горестоящи инстанции — Административен съд София-град и Върховен административен съд.[2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за