Андре-Мари Ампер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Андре-Мари Ампер
френски учен

Роден
Починал
10 юни 1836 г. (61 г.)
Научна дейност
Област Физика, математика
Семейство
Деца Жан-Жак Ампер
Подпис André-Marie Ampère signature.svg
Андре-Мари Ампер в Общомедия

Андре-Мари Ампер (на френски: André-Marie Ampère) е знаменит френски физик, математик и естествоизпитател, считан за един от основните откриватели на електромагнетизма.[1]

В негова чест единицата за сила на тока е наречена ампер. Той пръв изследва взаимодействията между електрически ток и магнитно поле и формулира основните им закони. Той изказва и разработва теоретично хипотезата, че намагнитването на желязото се дължи на молекулни токове, която и днес, макар и изменена, остава в сила. През 1820 г. предлага електромагнитните явления да се използват за предаване на сигнали.

Изследванията на Ампер имат връзка и с други науки като математика, химия, философия, ботаника.

Кратка биография[редактиране | редактиране на кода]

Essai sur la philosophie des sciences

След смъртта на баща си, през 1793 г. Ампер първо е репетитор в политехническото училище в Париж, след това работи в катедрата по физика в Бург, а от 1805 г. е в катедрата по математика в Парижката политехника. Там той написва първото си съчинение - "Considerations sur la theorie mathematique du jeu" (Лион, 1802 г.).

През 1814 г. той става член на Френската академия на науките, а през 1824 г. - професор по експериментална физика в Колеж дьо Франс (College de France).

Амперова хипотеза (1820)[редактиране | редактиране на кода]

Тъй като магнитните полета на магнит и ток по кръгов проводник са еднакви, Ампер приема, че в молекулите на веществата има кръгови токове – елементарни токове, равностойни на малки магнитчета. При ненамагнитено състояние на веществата тези токове са разположени безпорядъчно, магнитните им полета имат всевъзможни посоки и взаимно се унищожават. В магнитно поле елементарните токове се нареждат така, че полетата им имат еднаква посока, събират се и веществото се намагнитва. Хипотезата намира израз в закона на Ампер.

Ампер (единица)[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Амперът като мерна единица първоначално е въведен с решение на Първия международен електротехнически конгрес (1881 г.) като 1/10 от абсолютната електромагнитна единица за силата на тока. След няколко изменения дефиницията влиза в сила на 1 януари 1948 г. Тя е задължителна за всички държави, подписали Конвенцията за метъра. Със Закона за мерките и измерителните уреди от 9 декември 1948 г. единицата ампер е узаконена и в България.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]