Направо към съдържанието

Андрос (Бахамски острови)

Вижте пояснителната страница за други значения на Андрос.

Андрос
Карта
МестоположениеКарибско море
Страна Бахамски острови
Площ5957 km²
24.6667° с. ш. -77.9167° и. д.
Местоположение в Бахамски острови
Андрос в Общомедия

Андрос е най-големият от архипелага Бахамски острови в Карибско море.

Сините дупки[редактиране | редактиране на кода]

Покрай източния му бряг се извива дълбока подводна падина, известна като Езикът на океана. По протежение на падината има плитчини и коралови рифове, след които морското дъно внезапно пропада на огромна дълбочина в тъмните бездни на океана. Това са загадъчните сини дупки – входове към удивителни подводни пещери и коридори.

Постоянното движение на водата лесно разрушава варовиковите скали и образува в тях пещери и тунели. Варовиковите пластове на Бахамските острови достигат 8 km под повърхността на морето и са известни с това, че са с най-голяма дебелина сред подобните скални пластове. Топлите води са благоприятно условие за образуването на коралови колонии по варовиковите скали. Когато по-късно скалите започват да потъват (средно около 1 см годишно), коралите се струпват и сплитат. Образуват се дълбоководни пещери и коридори.

При прилив водата при отворите започва да се вихри в мощни водовъртежи, които всмукват всичко навътре и надолу. При отлив дупките бълват обратно засмуканите водни маси. Изследването на пещерите е много опасно. Течението на водата е толкова мощно, че водолазите могат да влизат само в т.нар. „стоящи води“ – краткия спокоен период между прилива и отлива, траещ едва двайсет минути.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Кренфийлд, Ингрид. 100 най-удивителни чудеса на природата. София, ФЮТ, 2000. ISBN 954-625-169-0.