Андрю Карнеги

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Андрю Карнеги
Andrew Carnegie
американски бизнесмен

Роден
Починал
11 август 1919 г. (83 г.)
Погребан САЩ

Религия атеизъм

Подпис Andrew Carnegie signature.svg
Уебсайт
Андрю Карнеги в Общомедия

Андрю Карнеги (на английски: Andrew Carnegie; произношение: Кар′нейги, но обикновено ′Карнъги или Кар′неги[1]) е американски бизнесмен и филантроп от шотландски произход.

Той е роден в Дънфърмлин, Шотландия в бедно семейство и емигрира в САЩ през 1848 г. Заселва се със семейството си в Питсбърг, Пенсилвания, където по-късно си спечелва името на известен бизнесмен и филантроп.

През 1870 г. построява първата си доменна пещ, а към 1890 г. е начело на бързо растящата американска стоманодобивна промишленост.

Благотворителност[редактиране | редактиране на кода]

Негово верую е „Евангелието на богатството“ (на английски: Gospel of Wealth), чиято централна теза е, че богатите имат морален дълг да бъдат големи филантропи. В тази връзка казва, че Който умира богат, умира в позор (на английски: The man who dies thus rich dies disgraced) (на немски: Der Mann, der so reich stirbt, stirbt in Schande). В съответствие с това през 1900 г. създава в Питсбърг Техническо училище „Карнеги“ с цел да обучи майстори и занаятчии и да ги превърне в инженери и учени. Впоследствие то се разширява и превръща в университета „Карнеги Мелън“. Построил е стотици обществени библиотеки или общо между 1889 г. и 1923 г. подпомага създаването на общо 1.681 обществени библиотеки, както и няколко големи научноизследователски центъра и фондации.[2] Негово дело са създадените в други държави библиотеки като например университетската бибилиотека в Белградския университет.

Дарява немалка сума за построяването на концертна зала в Ню Йорк, наименувана в негова чест „Карнеги Хол“. Други сгради с дарения от него и носещи неговото име са: 420-местна зала в Люисбург, Западна Вирджиния; 1928-местна зала в Питсбърг, Пенсилвания (в съседство с музея „Карнеги“ за естествена история, както и с библиотеката „Карнеги“ на Питсбърг); 1022-местна музикална зала, част от библиотеката на предградието на Питсбърг Хоместед; 540-местна зала в родния му град Дънфърмлин, Шотландия.

Влияние в съвремеността[редактиране | редактиране на кода]

Бил Гейтс и Уорън Бъфет са инспирирани от неговото верую „Евангелието на богатството“ за създаването през 2010 г. на инициативата The Giving Pledge, при която милиардери даряват пари за благотворителни цели.

Карнеги и България[редактиране | редактиране на кода]

Фондацията на Карнеги спонсорира провеждането на известната Карнегиева анкета след Междусъюзническата война в 1913 г. [3]

В София, близо до НДК има улица, носеща неговото име.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]