Анелизе Микел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Анелизе Микел
Anneliese Michel

Родена
Починала

Националност Флаг на Германия Германия
Религия католицизъм
Образование Вюрцбургски университет
Анелизе Микел в Общомедия

Ана Елизабет „Анелизе“ Микел[1] (на немски: Anna Elisabeth „Anneliese“ Michel) е германка, която претърпява католически екзорсизъм през годината преди смъртта ѝ. Диагностицирана е с епилептична психоза (епилепсия на терпоралния лоб) и има анамнеза за психиатрично лечение, което като цяло не е ефективно.

Когато Микел е на шестнайсет, тя изпитва конвулсии и е диагностицирана с психоза, причинена от епилепсия на темпоралния лоб. Скоро след това тя е диагностицирана и с депресия и е лекувана в психиатрична болница. Когато навършва двайсет, тя става нетолерантна към различни религиозни обекти и започва да чува гласове. Състоянието ѝ се влошава въпреки лекарствата, започва да мисли за самоубийство и проявява други симптоми, за които също приема лекарства. След приемането на психични лекарства в продължение на пет години, тя не се подобрява. Това кара семейството ѝ да вярва, че е обсебена от демон. В резултат, семейството ѝ решава да апелира към католическата църква за екзорсизъм. Макар и отхвърлена в началото, след много колебания, двама свещеници получават разрешение от местния епископ през 1975 г. Анелизе Микел спира да яде храна и умира поради недохранване и дехидратация.[2] Родителите ѝ и двамата католически свещеници са признати за виновни за убийство по небрежност и са осъдени на шест месеца затвор (намален до три години пробация), както и глоба. И двамата свещеници казали, че демоните са се идентифицирали като Луцифер, Каин, Юда Искариотски, Адолф Хитлер и Нерон.

Филмът от 2005 Екзорсизмът на Емили Роуз е основан на нейната история.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. "Find A Grave Index: Anna Elisabeth Michel"
  2. Forcen, Fernando Espi (14 октомври 2016). Monsters, Demons and Psychopaths: Psychiatry and Horror Film. Taylor & Francis. p. 132. ISBN 9781315353920. „After a few months, she stopped eating and died from malnourishment and dehydration.“