Анжелика Аурора Рюмелин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ангелика Аурора Рюмелин
Младата Ангелика Рюмелин
Младата Ангелика Рюмелин
Псевдоним Ванда фон Захер-Мазох,
Ванда фон Дунаев
Родена 14 март 1845 г.
Починала около 1906 г. (60 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Австрия Австрия
(Австро-Унгария)
Активен период 1873 – 1908
Жанр романс, мемоари
Съпруг Леополд Фон Захер-Мазох (1873 – 1887)
Ангелика Аурора Рюмелин в Общомедия

Ангелика Аурора Рюмелин (на немски: Angelika Aurora Rümelin) е австрийска писателка, авторка на разкази, романи и мемоари. Пише и се представя под псевдонимите Ванда фон Захер-Мазох (на немски: Wanda von Sacher-Masoch) и Ванда фон Дунаев (на немски: Wanda von Dunajew).

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Ангелика Аурора Рюмелин е родена на 14 март 1845 г. в Грац, Австрия. Баща ѝ Вилхелм Румелин е военен, заема след армията разни държавни длъжности.

Става известна с брака си с известния австрийски писател Леополд Фон Захер-Мазох (1836-1895). Той е бил известен женкар и прелъстител, но след 26 писма между тях се влюбва в нея. След брака им на 12 октомври 1873 г. живеят във Виена, Брук ан дер Мур, Будапеща, Лайпциг и Париж. Отношенията им акцентират върху сексуалните игри тип „господар-роб“, в които Ангелика изпълнява ролята на „жестоката владетелка“. В тях те пресъздават описаното в романите му и особено в романа „Венера в кожи“ (1870), който прави Леополд много популярен писател.

От връзката си с Леополд Ангелика използва като псевдоним името Ванда, което е името на героинята от романа „Венера в кожи“. С помощта на съпруга ѝ през 1873 г. излиза и първият ѝ роман „Der Roman einer tugendhaften Frau“ („Романът на една непорочна жена“).

Развеждат се през 1887 г. след нейната афера с Арманд Сейт-Сер в Париж, с когото тя има връзка от 1882 г. Двамата с Арманд Сейт-Сер живеят в Париж и Лозана.

Ангелика Рюмелин става известна изключително с автобиографичния си роман „Живот с първия мазохист“ от 1906 г., в който описва своя живот и връзката си с Леополд фон Захер-Мазох. В него тя дава прочит на историята на писателя от собствената си гледна точка, като се обявява за жертва на живота му.

Ангелика Аурора Рюмелин умира в Швейцария около 1909 г.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Ванда фон Захер-Мазох през 1879 г.

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • Der Roman einer tugendhaften Frau (1873)
  • Echter Hermelin (1979)
  • Die Damen im Pelz (1882)
  • Meine Lebensbeichte (1906)
    Живот с първия мазохист, изд. „Кралица Маб“ (1992), прев. Емилия Гергова
  • Masochismus und Masochisten (1908)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]