Ани Иванова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ани Иванова
австралийска изкуствоведка
Родена
Националност Флаг на България България, Флаг на Австралия Австралия
Научна дейност
Област изкуствознание
Образование Университет Mонаш, Мелбърн

Ани Иванова (родена като Антоанета Иванова) е изкуствоведка и кураторка на културно наследство от български произход, сред водещите личности в областта на културната дипломация, с изяви в Австралия[1][2][3], Тайван[4] и другаде[5][6][7][8].

Сътрудничила е с някои от най-престижните културни учреждения в света: Центъра „Жорж Помпиду“ във Франция; „Арс Електроника“ (Ars Electronica) в Австрия; „Барбикан“ („Barbican“) във Великобритания, Смитсоновия институт в САЩ; Националния музей на императорския дворец (National Museum Palace) в Тайван, Австралийския център за филмово изкуство и Галерията за модерно изкуство на Куинсланд в Австралия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ани Иванова е родена в Трявна, България. Баща ѝ е индустриален дизайнер; майка ѝ – преподавател по драма и музика. Дядо ѝ е имал професионално фотографско студио през 1930-те години. В края на 1980-те год. Иванова учи в Националното училище по полиграфия и фотография, София, където специализира фотожурналистика. По време на политическите промени от 1989 г. Иванова работи като младши репортер, асистент на Олег Попов, фотожурналист от Ройтерс. След това се премества в Лондон, където учи дизайн в Лондонския колеж за мода. През 1994 г. емигрира в Австралия.

Получава бакалавърска степен по изящни изкуства от Университета на Тасмания (1998) [9] с дисертация върху влиянието на средствата за масова информация при репортажи, свързани със зверства при военни конфликти. Притежава и магистърска квалификация в областта на външната политика и международната търговия от Висше училище по бизнес и икономика, Университет Монаш в Мелбърн[10].

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

От 1996 г. Ани Иванова реализира над 80 международни изложби, конференции и проекти, свързани с културната дипломация. Член е на Aвстралийския институт на директорите на дружества и Австралийския институт за международни отношения.

Работи в национални и международни комисии, като Национална програма за дигиталните медии, Международна конференция по дигитални изкуства и култура (MelbourneDAC)[11] в Мелбърн, Консултативна група на изкуствоведите в Австралия, Австралийска мрежа за изкуство и технологии, Биенале на електронните изкуства в Пърт, ACM SIGGRAPH, и Международен консултативен съвет на Седмицата на дизайна в Мелбърн (agIDEAS).

Председател и изпълнителен продуцент на международни конференции и поканен лектор по теми, свързани с културната индустрия[12].

Иванова е съосновател и изпълнителен директор на първата агенция за нови медийни изкуства в Австралия[13].

Тайван[редактиране | редактиране на кода]

От 2010 г. Иванова живее между Мелбърн и Тайпей. В Тайван е повече известна с китайското си име, дадено от приятел, 易安妮 ( И'Aн-Ни ).

Иванова е първият и единствен международен куратор, пропътувал Тайван, за да работи с тайванските аборигени, посещавайки творци от всяко племе[14]. Тя се превръща в поддръжник на запазването на културното наследство на местното население.[15]

Новаторската ѝ работа в Тайван е призната в Австралия от националните награди „Австралийски изкуства в Азия“[16]. В знак на признание Иванова получава стипендия от тайванското правителство, за да изучава китайски език в Тайпей.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Австралийска Национална Библиотека, каталог на сътрудници, биография
 2. [1]
 3. Scanlines, база данни за австралийски медийни художници, куратори, организации и събития
 4. „Видни австралийски медийни художници, представени в Тайпей“, Антоанета Иванова, лекция (септември 2010)
 5. Посолство на Австралия във Вашингтон, САЩ, културно-дипломатичен проект (Impact by Degrees), ръководен от Антоанета Иванова, 2009
 6. Посолство на Австралия във Виена, Австрия, културно-дипломатичен проект (Ars Electronica, FutureLab)
 7. Панаир на изкуствата в Тайпей, Международен форум, лектор Антоанета Иванова, 2010 г.
 8. [Съвет за австралийско-китайско сътрудничество, Австралийска изложба в Шанхай (Strange Attractors), ръководена от Антоанета Иванова, годишен доклад 2005-2006
 9. Университет на Тасмания
 10. Monash_University_Faculty_of_Business_and_Economics
 11. http://hypertext.rmit.edu.au/dac/board.html
 12. „Взаимодействия и перспективи: история, изкуство и култура + наука“, Смитсонов институт, 2010 доклад, ст.47 ‘Interplay of Perspectives: History, Art & Culture + Science’, The Smithsonian Institution Washington, 2010 Report, p.47
 13. Лиса Гай (Август 2004), „Новамедия: за първи път в Австралия“ (RealTime) http://www.realtimearts.net/article/62/7513
 14. 'Жива култура; пъстра гледка' Zhōng-yāng Rì-bàо (Централен Всекидневник) 2013-05-07 17:54:21, http://www.cdnews.com.tw/cdnews_site/docDetail.jsp?coluid=121&docid=102302214
 15. Vibrant Vision exhibition introduction. May 2013, Taipei.
 16. http://arts.gov.au/funding-support/awards/australian-arts-asia-awards