Ани Иванова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ани Иванова
австралийска изкуствоведка
Ivanova international Australian curator.jpg
Родена
Националност Флаг на България България, Флаг на Австралия Австралия
Научна дейност
Област изкуствознание
Образование Университет Mонаш, Мелбърн

Ани Иванова (родена като Антоанета Иванова) е изкуствоведка и кураторка на културно наследство от български произход, сред водещите личности в областта на културната дипломация, с изяви в Австралия[1][2][3], Тайван[4] и другаде[5][6][7][8].

Сътрудничила е с някои от най-престижните културни учреждения в света: Центъра „Жорж Помпиду“ във Франция; „Арс Електроника“ в Австрия; „Барбикан“] във Великобритания, Смитсоновия институт в САЩ; Националния музей на императорския дворец в Тайван, Австралийския център за филмово изкуство и Галерията за модерно изкуство на Куинсланд в Австралия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ани Иванова е родена в Трявна, България. Баща ѝ е индустриален дизайнер; майка ѝ – преподавател по драма и музика. Дядо ѝ е имал професионално фотографско студио през 1930-те години. В края на 1980-те години Иванова учи в Националното училище по полиграфия и фотография, София, където специализира фотожурналистика. По време на политическите промени от 1989 г. Иванова работи като младши репортер, асистент на Олег Попов, фотожурналист от Ройтерс. След това се премества в Лондон, където учи дизайн в Лондонския колеж за мода. През 1994 г. емигрира в Австралия.

Получава бакалавърска степен по изящни изкуства от Университета на Тасмания (1998) с дисертация върху влиянието на средствата за масова информация при репортажи, свързани със зверства при военни конфликти. Притежава и магистърска квалификация в областта на външната политика и международната търговия от Висше училище по бизнес и икономика, Университет Монаш в Мелбърн.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

От 1996 г. Ани Иванова реализира над 80 международни изложби, конференции и проекти, свързани с културната дипломация. Член е на Aвстралийския институт на директорите на дружества и Австралийския институт за международни отношения.

Работи в национални и международни комисии, като Национална програма за дигиталните медии, Международна конференция по дигитални изкуства и култура (MelbourneDAC)[9] в Мелбърн, Консултативна група на изкуствоведите в Австралия, Австралийска мрежа за изкуство и технологии, Биенале на електронните изкуства в Пърт, ACM SIGGRAPH, и Международен консултативен съвет на Седмицата на дизайна в Мелбърн (agIDEAS).

Председател и изпълнителен продуцент на международни конференции и поканен лектор по теми, свързани с културната индустрия[10].

Иванова е съосновател и изпълнителен директор на първата агенция за нови медийни изкуства в Австралия[11].

Тайван[редактиране | редактиране на кода]

От 2010 г. Иванова живее между Мелбърн и Тайпей. В Тайван е повече известна с китайското си име, дадено от приятел, 易安妮 (И'Aн-Ни).

Иванова е първият и единствен международен куратор, пропътувал Тайван, за да работи с тайванските аборигени, посещавайки творци от всяко племе[12]. Тя се превръща в поддръжник на запазването на културното наследство на местното население.[13]

Новаторската ѝ работа в Тайван е призната в Австралия от националните награди „Австралийски изкуства в Азия“[14]. В знак на признание Иванова получава стипендия от тайванското правителство, за да изучава китайски език в Тайпей.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Австралийска Национална Библиотека, каталог на сътрудници, биография
 2. [1]
 3. Scanlines, база данни за австралийски медийни художници, куратори, организации и събития
 4. „Видни австралийски медийни художници, представени в Тайпей“, Антоанета Иванова, лекция (септември 2010)
 5. Посолство на Австралия във Вашингтон, САЩ, културно-дипломатичен проект (Impact by Degrees), ръководен от Антоанета Иванова, 2009
 6. Посолство на Австралия във Виена, Австрия, културно-дипломатичен проект (Ars Electronica, FutureLab)
 7. Панаир на изкуствата в Тайпей, Международен форум, лектор Антоанета Иванова, 2010 г.
 8. Съвет за австралийско-китайско сътрудничество, Австралийска изложба в Шанхай (Strange Attractors), ръководена от Антоанета Иванова, годишен доклад 2005 – 2006
 9. hypertext.rmit.edu.au
 10. „Взаимодействия и перспективи: история, изкуство и култура + наука“, Смитсонов институт, 2010 доклад, ст.47 ‘Interplay of Perspectives: History, Art & Culture + Science’, The Smithsonian Institution Washington, 2010 Report, p.47
 11. Лиса Гай (Август 2004), Новамедия: за първи път в Австралия (RealTime).
 12. Жива култура; пъстра гледка Zhōng-yāng Rì-bàо (Централен Всекидневник) 2013-05-07.
 13. Vibrant Vision exhibition introduction. May 2013, Taipei.
 14. arts.gov.au