Ани Иванова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ани Иванова
австралийска изкуствоведка
Родена
Националност Флаг на България България, Флаг на Австралия Австралия
Научна дейност
Област изкуствознание
Образование Университет Mонаш, Мелбърн

Ани Иванова (родена като Антоанета Иванова) е многократно награждавана изкуствоведка и кураторка в Австралия[1] от български произход, сред водещите личности в областта на културната дипломация в страната[2][3][4][5][6][7][8].

Сътрудничила е с някои от най-престижните учреждения в света: Центъра „Жорж Помпиду“ във Франция; „Арс Електроника“ (Ars Electronica) в Австрия; „Барбикан“ („Barbican“) във Великобритания, Смитсоновия институт в САЩ; Националния музей на императорския дворец (National Museum Palace) в Тайван, Австралийския център за филмово изкуство и Галерията за модерно изкуство на Куинсланд в Австралия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Притежава магистърска квалификация в областта на външната политика и международната търговия от международно признатото Висше училище по бизнес и икономика, Университет Монаш в Мелбърн. По специалността си е изучавала включва глобално лидерство, културна дипломация, предприемачество и стратегическо управление.

Иванова е ръководител на екип в състезанието по международно право „Теоретичeн съд Джесъп“ (Jessup International Law Moot Court Competition), включващо дебати, свързани с тероризма и правата на човека, хипотетично представени пред Международния наказателен съд.[източник? (Поискан преди 10 дни)]

Първата академична степен на Иванова е от Университета на Тасмания. Завършила е през 1998 г. с бакалавърска степен по изящни изкуства. Нейната дисертация (за бакалавърска степен) е върху влиянието на средствата за масова информация при репортажи, свързани със зверства при военни конфликти.

В края на 1980-те год. Иванова учи в Националното училище по полиграфия и фотография, София - едно от най-прогресивните професионални училища в страната по онова време. Специализира фотожурналистика.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Професионално активна от 1996 г. насам, Ани Иванова реализира над 80 международни изложби, конференции и проекти, свързани с културната дипломация. Член е на Aвстралийския институт на директорите на дружества и Австралийския институт за международни отношения.

Иванова е работила към национални и международни комисии, като Националната програма за дигиталните медии, „Международната конференция по дигитални изкуства и култура“ (MelbourneDAC)[9] в Мелбърн, Консултативната група на изкуствоведите в Австралия, Австралийската мрежа за изкуство и технологии, Биеналето на електронните изкуства в Пърт, ACM SIGGRAPH, и Международния консултативен съвет на Седмица на Дизайна в Мелбърн (agIDEAS).

Иванова е председател и изпълнителен продуцент на три международни конференции и е канен международен оратор по теми, свързани с културната индустрия[10].

Световен обхват на работа включва: САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Испания, Италия, Австрия, Дания, Финландия, Исландия, Източна Европа, Гърция, Турция, Малайзия, Тайланд, Виетнам, Китай, Корея, Япония, Сингапур, Тайван и Австралия. [11].

Иванова е съосновател и изпълнителен директор на първата агенция за медийни изкуства в Австралия: Новамедия ООД. Между 2001-2011 агенцията представя някои от най-известните медийни артисти. Също така агенцията реализира и културни проекти за задграничните дипломатически мисии на Австралия. [12].

През 2012 г. националната кампания за популяризиране на най-вдъхновяващите постижения на Австралия Аustralia Unlimited представя рекордната изложба „Земя на чудесата: ново съвременно австралийско изкуство“ (Wonderland: New Contemporary Art from Australia), реализирана по инициатива на Иванова в Тайпей, Тайван. Репортажът е на културоведа Едмънд Кейпън[13]

Иванова е първият и единствен международен куратор, който е пропътувал Тайван, за да работи с тайванските аборигени, посещавайки творци от всяко племе[14]. Тя се превръща в поддържник на запазването на културното наследство на местното население. В публично изявление казва: „Старейшините измират без техните познания да бъдат съхранени за идните поколения. Традициите на тайванските аборигени са наследство на цялото човечество, но са застрашени от изчезване в рамките на две поколения. Трябва да се привлече вниманието на международната общност и ако аз мога да допринеса с нещо, то го правя колкото ми е по силите.“[15] Новаторската ѝ работа в Тайван е призната в Австралия от националните награди "Австралийски изкуства в Азия"[16].

В знак на признание на работата си в Тайван, Иванова получава стипендия от тайванското правителство да изучава китайски език в прочутия Център за обучение на китайски в Тайпей (Mandarin Training Centre), известен също като колежа на китайски говорещия министър-председател на Австралия Кевин Ръд.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Ани Иванова е родена в Трявна, България в артистично семейство. Баща ѝ е индустриален дизайнер; майка ѝ – преподавател по драма и музика. Дядо ѝ е имал професионално фотографско студио през 1930-те год. По време на политическите промени от 1989 г. Иванова работи като младши репортер, асистент на известния фотожурналист Олег Попов (Ройтерс). След падането на комунизма в България се премества в Лондон, където учи дизайн в Лондонския колеж за мода. През 1994 г. емигрира в Австралия.

Иванова се идентифицира като австралийка от български произход. Коментира, че международната и работа винаги е била за „убеждаване чрез култура и идеи, за да се прекосят границите, които съществуват помежду ни“. В интервюта е заявявала, че зверствата на Балканите от 1990-те са оставили дълбок отпечатък в съзнанието, мотивирайки я да продължи кариерата си в международните отношения.

След дълги години интерес към азиатската култура, от 2010 г. насам Иванова живее между Мелбърн (Австралия) и Тайпей (Тайван). Китайското ѝ име, дадено от приятел, е 易安妮 ( И'Aн-Ни ). „И“ е взето от думата „И-Чинг“[17][18][19] като щастливо съвпадение. В Тайван е повече известна с китайското си име.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Австралийска Национална Библиотека, каталог на сътрудници, биография
 2. [http://scanlines.net/node/1949
 3. http://www.australiaunlimited.com/culture/wonderland-art-experience Публикувано в Сканлайнс (Scanlines) база-данни за австралийски медийни художници, куратори, организации и събития от 1960 г., спонсорирана от Австралийския съвет за научни проучвания]
 4. „Видни австралийски медийни художници, представени в Тайпей“, Антоанета Иванова, лекция (септември 2010)
 5. Посолство на Австралия във Вашингтон, САЩ, културно-дипломатичен проект (Impact by Degrees), ръководен от Антоанета Иванова, 2009
 6. Посолство на Австралия във Виена, Австрия, културно-дипломатичен проект (Аrs Electronica, FutureLab), ръководен от Антоанета Иванова, директор агенция Новамедия ООД (Novamedia Ltd), в периода от 2009 до 2011 г.
 7. Панаир на изкуствата в Тайпей, Международен форум, лектор Антоанета Иванова, 2010 г.
 8. [Съвет за австралийско-китайско сътрудничество, Австралийска изложба в Шанхай (Strange Attractors), ръководена от Антоанета Иванова, годишен доклад 2005-2006
 9. http://hypertext.rmit.edu.au/dac/board.html
 10. „Взаимодействия и перспективи: история, изкуство и култура + наука“, Смитсонов институт, 2010 доклад, ст.47 ‘Interplay of Perspectives: History, Art & Culture + Science’, The Smithsonian Institution Washington, 2010 Report, p.47
 11. Джулиан Пиърс (Февруари 2011), "Международни успехи в медиините изкуства' (RealTime) http://www.realtimearts.net/article/101/10160
 12. Лиса Гай (Август 2004), „Новамедия: за първи път в Австралия“ (RealTime) http://www.realtimearts.net/article/62/7513
 13. Националната кампания „Австралия Безкрай“ http://www.australiaunlimited.com/culture/wonderland-art-experience.
 14. 'Жива култура; пъстра гледка' Zhōng-yāng Rì-bàо (Централен Всекидневник) 2013-05-07 17:54:21, http://www.cdnews.com.tw/cdnews_site/docDetail.jsp?coluid=121&docid=102302214
 15. "Vibrant Vision exhibition introduction". May 2013, Taipei.
 16. http://arts.gov.au/funding-support/awards/australian-arts-asia-awards
 17. „Книга на промените - И дзин“
 18. „Книга на промените - И дзин” и цикъл лекции върху И-дзин на Ричард Вилхем, изнесени в периода 1926-1929 г.
 19. Книга на промените