Анна Нотара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Анна Нотара (на гръцки: Ἄννα Νοταρά) е знатна византийка, живяла през 15 век. Тя е дъщеря на последния велик дук на Византийската империя - Лука Нотарас. Между 1440 и 1449 г. Анна Нотара заедно с две свои сестри напуска Константинопол и се отправя към Рим, поради което тя не присъства на превземането на Константинопол от турците и последвалото клане на семейството ѝ.[1]

В Италия, благодарение на богатството, което предвидливо е изпратено от баща ѝ в чужбина, Анна Нотара става център на византийското емигрантско общество във Венеция. През 1499 г. заедно с Никола Власт и Захарий Калиерг Анна Нотара основава една от първите гръцки печатници във Венеция. В кореспонденцията си до нея съветът във Сиена я нарича „вдовицата на последния император“ на ромеите, Константин IX, което обаче не е истина, тъй като подобни сведения за такъв брак не се съдържат в нито един от историческите извори от онова време, особено в хрониката на Георги Сфранцес - секретаря на последния император.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Donald M. Nicol, “The Byzantine Lady Ten Portraits 1250—1500)“, Cambridge, 1994. ISBN 0-521-45531-6
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Anna Notaras“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.