Анна Чапман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Анна Чапман
руски шпионин
Снимка на Чапман при задържането ѝ от Маршалската служба на САЩ, юни 2010
Снимка на Чапман при задържането ѝ от Маршалската служба на САЩ, юни 2010

Родена

Учил в Руски университет на дружбата на народите
Работила в Барклейс
Семейство
Деца 2

Уебсайт annachapman.ru
Анна Чапман в Общомедия

Анна Васѝлиевна Ча̀пман (на руски: Анна Васильевна Чапман), родена като Анна Васѝлиевна Ку̀шченко (на руски: Анна Васильевна Кущенко), получава световна известност през 2010, когато, заедно с още девет души, е арестувана в Съединените американски щати на основа на подозрения в шпионаж в полза на Русия.

Чапман, която е руска гражданинка, се премества от родината си в Лондон през 2000 година, където се запознава с бъдещия си съпруг Алекс Чапман (чиято фамилия по-късно използва). Двамата се женят през 2001 година в Москва, при което Чапман получава британско поданство, същевременно запазвайки и руското си гражданство.

През 2006 Чапман се завръща в Русия, а скоро след това се установява в Ню Йорк, където, поне официално, се занимава с онлайн търговия с недвижими имоти по света чрез фирмата си PropertyFinder LLC.

На 27 юни 2010 г. агенти на Маршалската служба на САЩ арестуват Чапман заедно с още девет души заподозрени като агенти на шпионска мрежа работеща за руската Служба за външно разузнаване. Срещу членовете на групата са предявени обвинения в извършване на разузнавателна дейност в полза на чужда държава, а не в шпионаж, тъй като не е установено те да са получили достъп до секретна информация. След като се признават официално за виновни, обвиняемите, включително и Чапман, биват разменени срещу четирима руски граждани, трима от които с присъди за шпионаж и излежаващи наказание в Русия, на базата на постигнато споразумение за обмяна на задържани между САЩ и Русия.

След освобождаването си, Чапман изказва намерения да се премести отново в Лондон, но британските власти междувременно предприемат процедура по анулиране на британското ѝ поданство, и обявяват, че Чапман няма да бъде желана на британска територия. Впоследствие Чапман се установява в родния си Волгоград, и по-късно започва работа във „Фондсервисбанк“ като съветник на председателя на борда Александър Воловик, получавайки подкрепа „за своя културологичен проект, свързан с усвояването на космическото пространство“.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Шпионката Ана Чапман работи по космически проекти за руска банка. // Дневник / Икономедиа АД, 12 октомври 2010 г.. Посетен на 14 ноември 2010 г..
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Украйна“         Портал „Украйна          Портал „Съветски съюз“         Портал „Съветски съюз          Портал „Русия“         Портал „Русия