Анна Ягелонина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Анна Ягелонина
кралица на Унгария и Бохемия
Annajagiello.jpg
Лични данни
Родена 23 юли 1503 г.
Буда
Починала 27 януари 1547 г.
Прага
Семейство
Брак Фердинанд I
Династия Ягелони, Хабсбурги
Баща Владислав II
Майка Анна дьо Фокс-Кандел
Анна Ягелонина в Общомедия
Анна Ягелонина (на немски: Anna Jagiello von Böhmen und Ungarn, 23 юли 1503 - 27 януари 1547) е съпруга Фердинанд I, който по-късно става император на Свещената Римска империя, и кралица по право на Унгария и Бохемия.

Анна Ягелонина е родена в Буда на 23 юли 1503 г. Тя е единствена дъщеря и най-голямо дете на унгарския крал Владислав II от третата му съпруга Анна дьо Фокс-Кандел. До раждането на брат ѝ, Лайош, Анна е единствената наследница на короните на Унгария и Бохемия. След раждането на Лайош на 1 юли 1506 тя е изместена на второ място в линията на унаследяване на унгарския престол. Майката на Анна умира няколко дена след раждането на сина си, на 26 юли 1506 г.

На 13 март 1516 г. умира и крал Владислав II, който оставя грижата за двете си деца на императора на Свещената Римска империя, Максимилиан I. Максимилиан I омъжва Анна за внука си Фердинанд, син на испанската кралица Хуана Лудата и Фердинанд Арагонски. На 25 май 1521 Анна и Фердинанд са венчани в Линц, Австрия. По това време Фердинанд е губернатор на хабсбургските владения на по-големия си брат, Карл V.

На 29 август 1526 г. братът на Анна умира в битката при Мохач, където предвожданите от Сюлейман Великолепни отомански войски разбиват унгарската войска на Лайош II. Анна Ягелонина остава единственият наследник на овакантените корони на Унгария и Бохемия. Като неин съпруг Фердинанд предявил претенциите си върху земите на двете кралства.

На 24 октомври 1526 г. съпругът на Анна е избран за крал на Бохемия. Не толкова лесно се развиват нещата около унгарското наследство на Анна. По-голяма част от Унгария е анексирана от Сюлейман Великолепни. Фердинанд е прокламиран от група унгарски благородници за крал на Унгария, но друга фракция сред унгарската аристокрация отказва да признае чужд владетел за унгарски крал и провъзгласява за такъв Йоан Заполя. Конфликтът между двете фракции, които подкрепяли различни претенденти за унгарската корона, продължава до 1571 г.

През 1531 г. Карл V признава Фердинанд за свой наследник на престола на Свещената Римска империя, след което Фердинанд получил титлата "Крал на Римляните". Междувременно Анна Ягелонина се ползва с титлата "Кралица на Бохемия" и е една от двете претендентки за титлата "Кралица на Унгария". Тя умира в Прага на 27 януари 1547.

Девет години след смъртта на Анна Ягелонина Фердинанд заема престола на Свещената Римска империя, след като Карл V абдикира в негова полза.

Наследници[редактиране | редактиране на кода]

Анна Ягелонина и Фердинанд имат петнадесет деца:

Източници[редактиране | редактиране на кода]