Ансамбъл за песни и танци на Руската армия „Александър Александров“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мемориална плоча на Беларуската гара, посветена на първото изпълнение на „Свещена война“
Изпълнение на ансамбъла, 2009 г.
Изпълнение на ансамбъла, 2015 г.

Ансамбълът за песни и танци на Руската армия „Александър Александров“ (на руски: Ансамбль песни и пляски Российской армии имени А. В. Александрова) е представителен музикален ансамбъл на Въоръжените сили на Русия, на СССР преди 1992 г.

Организатор и първи музикален ръководител е композиторът и диригент Александър Александров, концертен директор е Михаил Шулман. През 1928 г. ансамбълът се състои от 8 певци, 2 танцьори, балетист и четец. Първата концертна изява е на 12 октомври 1928 г. Първоначалното му наименование е Ансамбъл за червеноармейска песен на Централния дом на Червената армия „Михаил Фрунзе. Преименуван е на Червенознаменен ансамбъл за червеноармейски песни и танци на СССР през 1935 г. Творческият му състав нараства до 135 изпълнители.

На 26 юни 1941 г. на Беларуската гара в Москва при изпращане на военна част на фронта ансамбълът за пръв път изпълнява известната днес песен „Свещена война“. На 10 юли 1949 г. е наименуван на своя основател Ансамбъл за песни и танци на Съветската армия „Александър Александров“.

В репертоара на ансамбъла са повече от 2000 произведения – народни песни и танци, духова музика, класически произведения, шедьоври на световната рок и поп музика. Изпълненията на ансамбъла в държави от всички континенти се превръщат във визитна картичка на Въоръжените сили на Русия. Към 2010 г. в ансамбъла работят 186 артисти.

Ансамбълът е награждаван многократно за значителни творчески постижения: орден „Червено знаме“, орден „За боеви заслуги“, орден „Червена звезда“ (Чехословакия), „Златен дискобол“ за най-добра грамофонна плоча и „Златен диск“ за рекорден тираж на грамофонна плоча (Франция), „Златен диск“ (Нидерландия), премия „Белите жерави на Русия“ и др. Носител е на почетното звание академически от 1978 г.

На 25 декември 2016 г. на път за концерт в Сирия с полет със самолет „Ту-154“ при авиокатастрофа загиват 64 артисти на ансамбъла близо до брега на Сочи. Сред тях са художественият ръководител генерал-майор Валерий Халилов, балетмайсторът Вячеслав Ермолин, главният хормайстор Константин Майоров, солистите Виктор Санин и Григорий Осипов

След обявен конкурс съставът на ансамбла е попълнен. Назначен е нов художествен ръководител-полковник Генадий Саченюк. На 16 февруари 2017 г. на сцената на Централния академичен театър на Руската армия е изнесен първия концерт на обновения ансамбъл.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]