Антево перо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
награда „Антево перо“
Паметник на Анте Поповски в Лазарополе
Присъждана за награда за най-добра непубликувана книга с поезия на македонски литературен език
От Международна поетично-културна манифестация „Анте Поповски – Антево Перо“
Място Скопие
Държава  Северна Македония
Парично
възнаграждение
публикация в 300 екземпляра
Връчена за първи път 1993 г.

Наградата „Антево перо“ (на македонска литературна норма: награда Антево перо) е годишна литературна награда, присъждана от Международната поетично-културна манифестация „Анте Поповски – Антево Перо“. Наградата е кръстена на видния северномакедонски поет Анте Поповски.

Присъжда се за най-добра непубликувана книга с поезия на македонски литературен език на автори от Република Северна Македония[1].

История[редактиране | редактиране на кода]

Наградата е учредена през 2018 г. за непубликувана поетична книга (ръкопис на поезия). Участниците трябва да представят непубликуван ръкопис на поезия на македонски език.[2].

Тя се състои в публикуване на поетичния ръкопис с нестопанска цел, като се посочва името на наградата на корицата на книгата и пълният тираж от 300 копия се дава на автора на книгата[3].

Носители на наградата[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Награда „Антево перо““ в Уикипедия на македонски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „Македония“         Портал „Македония          Портал „Литература“         Портал „Литература