Антево перо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Антево перо“
Паметник на Анте Поповски в Лазарополе
Присъждана занаграда за най-добра непубликувана книга с поезия на македонски литературен език
ОтМеждународна поетично-културна манифестация „Анте Поповски – Антево Перо“
МястоСкопие
Държава Северна Македония
Възнаграждениепубликация в 300 екземпляра
Първо връчване1993 г.

„Антево перо“ (на македонска литературна норма: награда Антево перо) е годишна литературна награда, присъждана от Международната поетично-културна манифестация „Анте Поповски – Антево Перо“. Наградата е кръстена на видния северномакедонски поет Анте Поповски.

Присъжда се за най-добра непубликувана книга с поезия на македонски литературен език на автори от Република Северна Македония[1].

История[редактиране | редактиране на кода]

Наградата е учредена през 2018 г. за непубликувана поетична книга (ръкопис на поезия). Участниците трябва да представят непубликуван ръкопис на поезия на македонски език.[2]

Тя се състои в публикуване на поетичния ръкопис с нестопанска цел, като се посочва името на наградата на корицата на книгата и пълният тираж от 300 копия се дава на автора на книгата[3].

Носители на наградата[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((mk)) Конкурс за наградата Антево перо за 2020 година Архив на оригинала от 2021-12-08 в Wayback Machine. на семрежното место на Опсервер
  2. ((mk)) Публикации за Конкурса за наградата „Антево перо“ в „Нова Македония“
  3. а б ((mk)) Промоција на Кумова слама од Славе Ѓ. Димоски наградена со Антево перо
  4. ((mk)) Наградата Антево перо за Александра Димитрова Архив на оригинала от 2021-06-20 в Wayback Machine.
  5. ((mk)) „Антево перо“ за стихозбирката „Потпис: Трепетлика“ од Ана Стојаноска, „Нова Македония“, 2020 г.
  6. Умно.мк, од. „Антево перо“ за „Небесни разговори“ од Братислав Ташковски - УМНО.МК // 2021-09-02. Посетен на 2023-11-06.
  7. Наградата „Антево перо“ за 2022 за стихозбирката „Куќа“ од Јулујана Младеновска Тешија // А1он. 2022-09-26. Посетен на 2023-11-06.
  8. Вечер. „Антево перо“ за стихозбирката „50 испеани приказни“ на Александар Русјаков | Вечер ...1963 | Vecer MK // 2023-08-16. Посетен на 2023-11-06.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Награда „Антево перо““ в Уикипедия на македонски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​