Антиинтелектуализъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карикатура на Томас Наст сравняваща интелектуалец и боксьор.

Анти-интелектуализъм е недоверието или враждебното отношение към интелекта, интелектуалците и интелектуалните цели и занимания, обикновено изразявано в присмиването, осмиването на образованието, философията, литературата, изкуството и науката. Като политическо прилагателно анти-интелектуален описва образователна система, наблягаща на минимални академични постижения и управление, което формулира публичната политика без съветване с академията и учените.

Хора, враждебно настроени към интелектуалците, често се представят като защитници на „простите хора“ и превърженици на егалитаризма в противовес на елитаризма, особено срещу академичния елитаризъм. Критиците на интелигенцията често твърдят, че дълбоко образованите образуват затворена социална класа, която доминира при обсъждания в политиката и образованието.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Anti-intellectualism“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.